En gang i tiden, trodde jeg at Sør-Afrika var øl landet nummer ett i Afrika.
Først og fremst for at det var engelsmenn og hollendere som var kolonister i landet. Men, som jeg tok feil. Under kolonialtiden var Sør-Afrika et av de første områdene for vindyrking utenfor Europa med planting av de første vinstokkene allerede på 1600-tallet. De første stokkene ble satt i jorden uten for Cape Town.
Mer eksakt, så var det 2. februar1659 at kolonister fra Nederland satt i gang vinproduksjonen. Grunnen til at man kan si det så eksakt, var at Jan van Riebeeck skrev i sin dagbok da de presset de første druene. Og etter hvert spredde vindyrkingen seg over flere områder i Sør-Afrika.
I 1685 ble franske protestanter, hugenottene, jaget ut av Frankrike. Noen slo seg ned i Sør-Afrika og begynte blant annet med vinproduksjon. Innvandreren fra disse to landene ble etter hvert slått sammen til en gruppe under betegnelsen Boer. Og de styrte og stelte i landet frem til 1815, da engelskmennene overtok.
Som mange andre steder i verden, slo vinlusa til i Sør-Afrika også. Etter at man klarte å slå ned vinlusa, fikk de en overproduksjon av vin som naturlig nok førte til lavere priser og staten innførte kvoter. Kvoter som eksisterte helt frem til 1992. Den viktigste regulerende faktoren var kanskje grunnleggelsen av kooperativet KWV i 1918. Et vinkooperativ som er fortsatt veldig aktiv.
Da den økonomiske boikotten av apartheid systemet slo igjennom for fullt, skapte det store problemer for vinindustrien som knapt solgte en flaske vin ut av landet. Det var først da demokratiet ble innført 1994 kom Sør-Afrikansk vin igjen ut på verdensmarkedet. Problemet de første årene var at hele industrien hang etter med gammeldagse produksjonsmetoder og liten erfaring med eksport. Først etter årtusenskiftet, begynte Sør-Afrikansk vin igjen å finne sin plass på markedet.
Klassifisering.
Klassifiseringen av Sør-Afrikansk vin kalles WO, . Denne klassifiseringen kom 1973 og er en garanti for vinområdene, årgang og drue. Etiketten er lett gjenkjennelig på halsen av vinflaska.
- Blått bånd indikerer at 100 % av druene kommer fra det angitte området.
- Rødt bånd indikerer at minst 75 % av vinen kommer fra en gitt årgang.
- Grønt bånd indikerer at minst 75 % av druene er av den angivende sort, 85 % for eksportvin.
- Gulletikett angir den høyeste klasse på sørafrikansk vin, WOS, Wine of Origin Superior, som er den beste betegnelsen en Sør-Afrikansk vin kan få.
Druer.
Pinotage er Sør-Afrikas helt egen drue. Den er en krysning mellom Pinot Noir og Cinsaut. Personlig tror jeg den store utbredelsen av drua i Sør-Afrika, er at den gir en veldig personlig stil.
Ellers er det de klassiske druene som dyrkes, som Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot, Sauvignon Blanc og Chardonnay. En annen drue, som er på tilbakegang, er drua Steen, som vi kaller Chenin Blanc.
Øverst står fem regioner: Coastal, Breede River Valley, Klein Karoo, Olifants River og Boberg. Noen av regionene kan ha underdistrikter, mens distriktene igjen kan ha underområder, såkalte wards.
Noen distrikter tilhører ingen region eller områder. Et eksempel er Western Cape som er et stort vinområde som ble etablert i 1994. Betegnelsen brukes for viner utenfor WO-systemet og angir en slags bordvin.
Noen vinforslag:
Porcupine Ridge Syrah 2011 med varenr 2006301 og en pris på 145,- kroner.
Vinen er lagd på 100 prosent Syrah. Kanskje litt for alkoholsterk med sine 14,5 % alc. Men den skjules bak all frukten. En kraftig, flott vin.
En jeg må ha med, er Goats do Roam in Villages 2010. Bare navnet hadde fått meg til å legge den i handlekurven. Men, det er en lettdrikkelig vin på 74% Shiraz og26% Pinotage. Den har en god fylde med rik og sødmefull frukt, moderat syre og en lang ettersmak med veldig fine tanniner.
Av hvitvin er den sjø av flotte viner. Bare for å nevne to, så vil jeg foreslå Ken Forrester Chenin Blanc. Varenr. 80330. Kr 155,10 og en søt dessertvin som Fleur du Cap Noble. Varenr. 80521. Kr 139,90.