Berlin er en storby. Jeg mener, en ekte storby.

Og for øl-elskere er byen et eldorado av øl. Og da ikke bare Kindl og Co, men en rekke forskjellige mikrobryggerier og vertshusbryggerier. Og klarer man ikke å finne et øl man liker i dette utvalget… så får man finne seg en annen hobby enn øl.

BrewBakerWeisse-Foto-270x300

Noen av de små brygghusene man bør besøke når man er innom Berlin, BrewBaker i bydelen Moabit. Michael Schwab er bryggerimester på BrewBaker. Og hans filosofi er å leke. Og leke gjør han. For her brygges det øl på fersk ingefær, karamell og øl med smør smak. Det er  øl med intens kryddersmak eller julekrydder. Her er ølet svart, rød eller klassisk blond. Den som ikke finner et øl som faller i smak, bør nok holde seg til brus. Alle andre vil elske ølet fra bryggeriet Brewbaker.  Ok,kanskje ikke alle, men de lager også cider, for de som ikke liker ølet. I tillegg til øl og cider, holde bryggeriet kurs for hjemmebryggere og seminarer om øl.

Et annet mikrobryggeri som er greit å besøke, er Brauhaus Lemke am Schloss Charlottenburg. De brygger klassiske tyske øl. Siden 1998 har de brygget eget øl. Filosofien bak var å brygge et øl som var Berliner.Øl som det har vært fra ”tidenes morgen” og som det alltid skal være. I dag har de et førtitall forskjellige øl sorter og de kan nytes i slottets fantastiske lokaler. Åpningstidene er fra 11 om formiddagen til… når siste gjest går hjem.

Brauerei Schalander

Restaurant und Brauerei Schalander i Friedrichshain har ikke de meste spennende lokalene i Berlin. Rent faktisk er det en klassisk fotballpub med mat som nok er bedre enn gjennomsnittet for sånne steder.  Men, midt i lokalet har de sitt eget bryggeri hvor det brygges ufiltrert øl. Det brygges Pils, Dunkles og Weize. Og liker du ølet, kan du få kjøpt noen flasker med deg hjem.

Brauhaus Südstern ,Kreuzberg.bhs_innen

Brygghuset Sydstjernen er det siste bryggeriet i bydelen Kreuzberg.  Noe som Brauhaus Südstern tar veldig alvorlig. Lokalene er preget av Berlin på tjuetallet. Med kabareter, jazz og en viss flørting for det mer moderne med brasiliansk musikk og fotball. Men, det viktigste er ølet. Fast på repertoaret er de tradisjonelle Heller og Dunkler Stern samt en  Stern Weisse. Men, sesongølene er spennende. Kaffe- og kirsebærøl samt Honey-Brown-Ale. Om man kontakter bryggeriet på forhånd, kan man også få kurs i hjemmebrygging og andre øl-kurs.

Brauhaus Mitte

I det sentrale Berlin holder Brauhaus Mitte til. Nærmere rett i nærheten av Alexanderplass.  De produserer ca. 200.000 liter øl i året. Og har et veldig stort utvalg med alt fra maltaromatisk Dunkelt til sesongølet Maibock og til tradisjonell lagerøl. Bryggerimesteren elsker omvisninger i følge ham selv. Og det er ikke bare bryggeriet han gjerne viser frem, men også de tidligere markedshallene ved Alexander plass. Passende nok, holder de til på Karl-Liebknecht-Str. 13. Man kan få ta med seg ølet hjem fra vertshuset. Gjerne fat på 20 liter.brauhausmitte

Dette er bare et bitte lite utvalg av alle mikrobryggeriene i Berlin.  Om du kontakter http://www.visitberlin.de vil de mer enn gjerne hjelpe deg og finne fler.

 

Kilde. Kiez, Tyske Bryggeriforeningen, mine føtter og hukommelse.

2 KOMMENTARER

  1. Dette er jo flott info å ta med seg når jeg reiser til Berlin på onsdag. Jeg er veldig glad i øl, og da mener skikkelig øl, ikke lys pils, så dette skal jeg prøve.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.