At et moderat ølinntak forsterker immunsystemet, forebygger hjerteproblemer, motvirker diabetes 2 og hjelper mot en rekke andre lidelser, er etter hvert, gammelt nytt.

Men, nå er det også bevist at øl gjør menn lykkeligere. Noe man vel strengt tatt ikke behøvde vitenskap for å bevise. Uansett, nevrologen David Kareken ved universitetet i Indiana gjorde undersøkelsen på 49 menn som fikk drikke sitt favoritt øl eller en alkoholfri sportsdrikk. De som ville ha øl, fikk i løpet av 15 minutter 15 milliliter øl. Det tilsvarer en slurk øl og er så lite alkohol at det ikke kan måles i blodet. Mens øl-drikkerne nøt denne mengde øl, målte man dopamin utviklingen i hjernen deres. Og til forskernes store forundring, så utsondret hjernen dopamin så snart testpersonen smakte ølet. Noe som ikke skjedde med de som drakk sportsdrikk. Man har også prøvd andre drikker, men ingen ga samme resultat som øl.

Det man kom frem til, var at smaken av øl er det som trigger ”lykkesentret” i hjernen og ikke alkoholen. Så moralen er, om det finnes en moral, er at selv av et glass alkoholfritt øl, kommer man i feststemning.

Om kvinner blir lykkelige av øl, viser ikke forskningen. Det var nemlig ikke noen kvinner med på forsøket

 

17 KOMMENTARER

 1. Eg drikk litt Bayerøl kvar dag i mange år, og tykkjer det gjer meg godt. Eg er 80 år og er i god form. Har hatt noko sjukdom, operert for kreft, har hatt eit tilfelle av apoplexi men er heilt bra no Ølet har ikkje skada meg på nokon måte.

  • Hei.
   jeg vet svært lite om diabetes, men jeg har ikke skrevet i denne artikkelen at øldrikking og diabetes er sunt.
   Med vennlig hilsen
   Vidar

    • Hei
     Det er veldig lenge siden jeg skrev dette. Men, det jeg tok basis i, var dette «Diabetes
     På tross av det høye vitamininneholdet, så er øl temmelig sukkerfattig. Mens de sukkerholdige drikkene som brus og juice har vært tett knyttet mot diabetes og fedme, så mener ernæringsfysiolog Dr Kathryn O’Sullivan at øl ikke fremkaller disse sykdommene. Noe som hennes forskning viste sist år. Faktisk, kan moderat ølforbruk minske risikoen for diabetes. En studie på mer enn 38.000 menn i USA i 2010 viser at menn som sjelden drakk øl men økte sitt forbruk til ett eller to glass om dagen, minsket risikoen for type 2 diabetes med hele 25 prosent.»
     Om det er riktig, vet jeg ikke.

 2. Det jeg finner vanskelig å se som «bevist» i denne undersøkelsen, er antallet personer dette ble gjennomført på. For ikke å nevne at x-antall testdeltagere ikke drakk øl, hvilket stiller enda større spørsmål hvorvidt om dette er nå «bevist».

  • Nå er dette en blogg og ikke et vitenskaplig tidsskrift. Så jeg kan dessverre ikke gå inn i den diskusjonen. Det har jeg ikke kunskaper til.
   Mvh
   Vidar

 3. Du har nok glemt å lese på forskning om ALKOHOL, noe som øl inneholder…
  Det kommer tydlig frem når du sier at øl er sunt og helbreder sykdommer, for det finnes nemlig en organisasjon som er ganske stor og viktig; W.H.O (World Health Org.)
  Og de har dette å si om ALKOHOL, som man finner i ØL…

  «The harmful use of alcohol is a component cause of more than 200 disease and injury conditions in individuals, most notably alcohol dependence, liver cirrhosis, cancers and injuries. The latest causal relationships established are those between alcohol consumption and incidence of infectious diseases such as tuberculosis and HIV/AIDS.»

  Og

  «In 2012, about 3.3 million net deaths, or 5.9% of all global deaths, were attributable to alcohol consumption.
  There are significant sex differences in the proportion of global deaths attributable to alcohol, for example, in 2012 7.6% of deaths among males and 4% of deaths among females were attributable to alcohol.
  In 2012 139 million net DALYs (disability-adjusted life years), or 5.1% of the global burden of disease and injury, were attributable to alcohol consumption. »

  KILDE: http://www.who.int/substance_abuse/facts/alcohol/en/

  Så ville nok påstå at man ikke bør skrive at ØL helbreder, med mindre man definerer mengde, type, konsumeringsmetode, osv, osv osv….

  Bare en tanke, da denne artikkelen kan (blog posten) egetlig får øl (med alkohol i) til å høres ut som noe bra, selv en av de første bloggposterene som hadde drukket øl hele livet, «uten å ta skade av det» ramset opp en rekke sykdommer han hadde hatt, som er alkohol relatert…

  • Vel, du får lage deg en blogg Alexander H, men kanskje være litt mindre anonym enn det du får være her, og skrive om alkoholens forbannelse. Det er ikke min jobb da øl og vin er en positiv ting for meg.

   • Vidar P, godt svar! Alle vet at alkohol i for store mengder er skadelig, så alexander h er på bærtur med kommentaren sin.
    Lykkefølelsen av å kjenne smaken av godt øl er fantastisk, og alkoholen som følger med er som peanuts å regne i forhold til andre preserveringsmiddel og smaksforsterkere vi finner i alt fra pølser til sportsdrikk.
    Jeg gleder meg til å nyte smaken av en nytappet, hjemmebrygget IPA. Og JA, den inneholder 6,6% alkohol! Blir ikke mindre glad av den grunn.

    • Det som fanget med innlegget var at menn blir lykkelige av øl. Alt det andre var uviktig…det var ikke det som var budskapet her. Og ja, man blir i nedre humør med litt øl m.m.

  • Du drakk kanskje for mye alkohol selv i ungdomen? værken artikel/blogg forfatter mener noe annet,du må fostå det siktes til et LITE intak 🙂 Og ja Øl og annen drikke ER bra, såfremt det ikke frembringer et problem for nyteren, Slike som deg som skyter flue med pumpehagle,har oftest et problem selv der en stor utbassonering demper trykket å rettferdighjør oss selv 🙂

 4. Jeg var på polet i dag å så etter noe godt øl, men de hadde bare disse kjipe lager og ipa-variantene. Så i dag gjorde ikke øl meg glad. En tykk imperial stout er hva som er øl for meg. Det fine er da holder også det med den ene for en kveld.

 5. Øl er bra. Alkohol kan kansje diskuteres, men enn så lenge så drikker jeg det og bryr meg ikke så mye om forskning og alt det der. Det var artig lesning, og litt morsomt at noen klarer å være så seriøse innimellom når de legger igjen kommentarer. Jeg er en tur i Danmark nå. Kjempeutvalg i øl på dagligvareforretningene og jeg er glad!

 6. At menn blyr lykkelige av øl, er det ingen tvil om her i heimen:) jeg har nemlig en kjæreste ved siden av meg som ender i lykkerus når jeg på fredags kvelden plutselig kommer inn i stua med en øl og melkesjokolade til han. Hele uka gleder han seg til kvelds-helge-pilsen 🙂 og den unner jeg arbeidskaren 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.