ØL

Det er tre produkter som har eksistert som handelsvare siden tidenes morgen. Tørrfisk, olivenolje og vin.

De to første produktene vet jeg veldig lite om, men vin og øl, vet jeg en smule mer om. De første vingårdene som er funnet, er fra 6000 år før vår tidregning og ble funnet i Georgia.  Og man har funnet ennå eldre spor etter vinproduksjon, men det har ikke vært vingårder i den forstand vi mener med vingårder.  Da plukket man ville druer som ble presset og som gjæret i kar.Det var grekerne som  tok vinen med seg videre til romerne. Der ble den «forfinet» og mer lik den vin vi drikker i dag.

For romerne, var vin en av de aller viktigste handelsvarene. Det var også derfor de spredde vinkunskapene sine over store deler av søreuropa. Helt opp til Mosel i nord. Og fortsatt den dag i dag, dyrker noen vinbønder i Mosel, romernes opprinnelige drue, Elbling.

Mer vinhistorie en annen gang.

Kjeller 5.

Kjeller 5
Ludwig Macks Brygghus Kjeller 5

Som bosatt i Tromsø, må jeg innrømme en svakhet for Kjeller 5 i Mack bygget.Det er kanskje den beste ølbutikken jeg noensinne har vært i, med et bredt spekter av øl. Den store opplevelsen jeg hadde sist fredag, var et brygg fra Mack sitt eget microbryggeri.

White Limo, er en frisk, handtappet øl. Passe med sødme, som balanseres nesten perfekt med beskhet.

Det skader heller ikke at det står på etiketten at øllet er unnfanget med søte toner fra Rolling Stones og Foo Fighters.

Om du vil smake denne fantastiske øl, så løp og kjøp. Den finnes bare i et veldig begrenset opplag.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.