Gårdagens etappe i Tour de France sluttet på en måte som bare et fransk hundreårs jubileum kan.
Ryttere som ikke visste om målgang var ved målstreken eller tre kilometer før, med en massestyrt og en buss som satt fast i målseilet.
Tyskeren Marcel Kittel vant gårdagens etappe og sykler med den gule førtrøyen på dagens 156 km lange etappe fra Bastia til Ajaccio. Men, det er tvilsomt om han beholder trøya etter dagens etappe som har tre kategori 3 klatringer og en tung kategori 2 opp Col de Vizzavona som er 1163 meter. Så, det er temmelig sannsynlig at Kittel sykler i den grønne trøya i morgen. En trøye som Kristoff sykler i i dag.
Dagens målgang er i Korsikas hovedstad, Ajaccio. Det byen er mest kjent for, er at den er Napoleon Bonapartes fødeby. Ironisk nok ble han betraktet som forræder under sin levetid og familien ble fordrevet fra øya. Først da liket ble fraktet fra St. Helena ble han helt på Korsika. Noe byen bærer preg av.
For å nevne noe av det som man kan se i Ajaccio så er det følgende:
- Casa Buonaparte, barndomshjemmet til Napoleon
- Musėe Fesch, museum med et større antall malerier samt eiendeler fra Napoleon og hans familie
- Saint-Roch-katedralen
- Place Foch, fontene/statue av Napoleon midt i gamlebyen
- Place d’Austerlitz, byens største hyllest til Napoleon i form av en flere meter høy statue rett ved Napoleons grotte
- Museè A Bandera, miniatyrmuseum nord i byen
- Citadelle Ajaccio, ligger vest i gamlebyen og brukes av den franske Fremmedlegionen
Som ses, Napoleon opp og Napoleon ned.
Drikke og Mat.
Ajaccio ble et eget AOC område i 1984. I gamle dager ble vinene fra området rundt Ajaccio kalt Coteaux d’Ajaccio.
Mens man venter på Tourfeltet, er vingårdene rund byen virkelig verdt å besøke der de ligger vakkert og velpleide i åsene rundt byen med en fantastisk utsikt mot Middelhavet. Druene som dyrkes i området, er den lokale Sciaccarello. En drue som gir både rødvinen og rosévinen en distinkt og ikke minst, en veldig elegant smak. Om man vil smake en av de lokale vinene, vil jeg foreslå TELLE PERALDI 2007.
Det er ikke mange sorter korsikansk vin som man kan kjøpe i Norge. Den eneste jeg har funnet er Kiwi Cuvée Pinot Noir 2011. En helt grei vin, til 105 kroner. Og, selvfølgelig passer den veldig bra til lyst kjøtt og svin.
Alt storfe, svin, geiter og sauer går fritt ute på Korsika. Om høsten drives grisene inn i kastanjeskogen. Noe som gir en pikant smak på svinekjøttet. En av Ajaccios spesialiteter er patê de merle og villsvinstuing, for øvrig Napoleons livrett. Så hvorfor ikke prøve det på en byens mange restauranter og cafeer. Om du vil legge i noen euro ekstra, så ligger Guide Michelin restauranten Pasquale Paoli hundre meter fra matmarkedet i Ile Rousse. Men, det finnes utallige restauranter i de trange smugene i Ajaccio. Og de fleste holder en veldig hyggelig kvalitet.
Mat på tour etappen.
Hvorfor ikke ta med noen av de lokale pølsene og ost. Den lokale osten er en opplevelse i seg selv. Selv om osten ikke alltid lukter så godt, smaker de fantastisk. En spesialitet man må smake, er u brocciu, en frisk ost fra får- eller geitemelk. Denne osten bør komme fra Venaco området og spises med rørt villhonning dynket med druebrennevin, eller fruktkompott. Utover Venaco-osten, kan nevnes fromage de Brebis og le Niolu, Petit Cap Corse og Calenzana som er helt grønn i sentrum. Geitosten Fleur du Maquis dufter så at man tror man står mitt ute i en Maquiseng. Det er verdt å anbefale en smak av marrons (kastanjer). Tross alt har Korsika Europas største kastanjeskog og ristete kastanjer smaker skjønt. Til alle disse godsakene vil jeg drikke en lokal rosevin. Og aller helst av den lokale drua Sciaccarello. Om man ikke skal kjøre videre, selvfølgelig.
Visste du at:
Pasquale Paoli (født som Filippo Antonio Pasquale di Paoli, den 6. april 1725 – død 5. februar 1807), var en korsikansk patriot som kjempet mot fransk styre over Korsika på 1700-tallet.
Han ble utnevnt til president og Commander in Chief for det væpnede styrker på Korsika av Executive Council of General i den korsikanske Riksdagen på Korsika. Paoli utformet og skrev selv den korsikanske grunnloven til den første demokratiske republikken i den moderne tid. I november 1755 ratifiserte befolkningen på Korsika grunnloven, som erklærte Korsika som en suveren nasjon, uavhengig av Republikken Genova. Og var det første stedet i Europa hvor kvinner fikk stemmerett.
Grønne trøya
Tyskeren Erik Zabel er den som har vunnet trøya fleste ganger. (1996*),1997,1998,1999,2000,2001 Seieren 1996 ble han fradømt i ettertid på grunn av doping. Thor Hushovd er eneste nordmannen som har vunnet den grønne trøya. I 2005,2009.
Havnebyen Ajaccio (korsikansk: Aiacciu) er hovedstad i det franske departementet Corse-du-Sud. Byen hadde i 2008 ca. 65000 innbyggere. Ajaccio ble grunnlagt i 1492 av genoveserne. Den fikk ingen større betydning før på 1600- og 1700-tallet. Etter at Korsika ble fransk i 1768, ble Ajaccio i 1793 hovedstaden for departementet Liamone og i 1811 departementet Corse (Korsika). Den korsikanske nasjonalforsamling, Assemblée nationale corse, som er det korsikanske regionalparlament, har holdt til her helt siden det ble opprettet i 1982.