Tour de Gourmet. 1. etappe

tdf-lype2013Tour de France feirer sitt hundreårsjubileum med start på Korsika.

Korsika er mye mer enn Napoleons fødested og de evige Vendettaenes hjemstavn. Den er en fantastisk middelhavsøy med ca 300.000 innbyggere og som ligger tett på Italia og sydøst for det franske fastlandet. Med andre ord, den sørligste delen av Frankrike. Og for første gang i tourens historie er det blitt lagt hele tre etapper til øya.

Korsika består for en stor del av fjell, det høyeste er Monte Cintu (2 710 m) men det finnes flatere terreng også. Noe som første etappen Porto-Vecchio – Bastia på 213 km. vil vise. Med bare en kategori fire stigning og en sprint.

For et årstid siden, skrev procykling.no journalisten Jonas Lindstrøm at øya ikke passer for sykkelturister etter at han hadde syklet rundt på Korsika i fem dager. Han hevder til og med, som mange andre, at det ikke finnes nedoverbakker i det veldig varierte landskapet med de dårlige veien. Noe de profesjonelle rytteren i årets Tour de France også vil merke. De siste årene har det blitt gjort en del med veien før første etappe går mellom Porto-Vecchio – Bastia. Siden det ikke er noen prolog dette året, så er det heldig at den 213 km lange veien nordover fra Porto-Vecchio går langs et kystlandskap. Landskapet passer rimelig godt til et nervøst felt, noe det bruker å være den første dagen. Se bare hva som skjedde da Contador trynet på første etappe i 2011.

Hva skal man finne på som tilskuer?Tour_de_France__121581016x9

Både i Porto-Vecchio og Bastia finnes det uanede muligheter. Man kan gjøre som korsikanerne. Ja, jeg mener ikke å sette i gang en vendetta, men gå ut og spise. Korsikanerne går gjerne ut om kvelden, ikke nødvendigvis for å feire eller markere noe spesielt.  Det finnes en mengde små familierestauranter som holder en veldig hyggelig kvalitet. Uansett om man er gammel eller ung, er  det er maten som står i sentrum. Det skal spises og prates. Og det kan ta tid. Timer. Og det er det som er meningen med å gå ut og spise. Og spesielt om man skal se Tour de France. Da finnes det en oppsjø av historier.

Korsikanske delikatesser Men, nå er det maten det handler om. For det finnes en rekke spesialiteter på Korsika. Og korsikanerne gjøre en sak som jeg er veldig glad for. Maten følger årstiden og naturen. Maten er korsikansk, men den har basis i både det fransk og italienske kjøkkenet.. Osten brocciu er en frisk ost laget av får- eller geitemelk. Den brukes i pastaretter, omeletter og kaker.

Villsvin er også en av spesialitetene på Korsika, noe som nytes mest på høsten og vinteren. Og høst eller vinter kan man ikke for alt i verden påstå det er nå. Så, derfor er alternativet fisk eller skalldyr. Prøv for all del langusten, en stor hummer som serveres bare med aioli eller en krydret tomatsaus. Noe som vil passe glimrende om du er i havnebyen Porto- Vecchio.

I målbyen Bastia er ville jeg valgt meg  Prizutto. En delikatesse som består av tørket og røkt skinke. En annen sak er Figatellu, en sterk krydderet pølse av røkt svinelever med tunge og aromatiske krydderurter.

Om man vil sitte ved ruta underveis, går det helt greit å lage maten selv. Kjøp med hummer fra næreneste havneby, del den i to, pensle de med pesto og grill den med skallet ned. En nytelse. Eller, kjøp med brød, lokale pølser og pateer. Man kan få hele dagen til å gå med bare sitte og nyte det.

Hva drikker man på Korsika?

Det meste av vinene som produseres på Korsika, drikkes lokalt og holder en jevn bordvin kvalitet. De De siste årene har det vært en stor innsats for å øke kvaliteten på vinene, så man kan i dag finne noen virkelig superviner. Men, det må letes for å finne dem. Jeg vil forslå at man prøver de lokale druene. Der kan man finne mye spennende.

Korsika fikk sitt eget bryggeri i 1996 og lager kanskje noe av Frankrikets beste øl. Pietra Serena er et lagerøen fin bitter smak og en Pietra_et_verre_pleinnydelig farge

Visste du at:

Mat

Panizze, forrett som består av fritert kikertmel, salt og pepper. Søt og mektig.

Prisutu, tørket og røkt skinke. Det korsikanske svinekjøttet smaker utsøkt. Det kommer av at grisene går fritt omkring i naturen og livnærer seg på kastanjer og eikenøtter.

Figatellu, berømt pølse som serveres stekt.

Veau corse, korsikansk kalv er en spesialitet.

Denti, stor god fisk som stekes i olje.

Migliaccilou, pannekaker med brocciu. Brocciu (uttales broutch), som er en slags fersk geitost som er laget av geitemelk og myse, brukes i nesten annenhver korsikansk oppskrift.

PORTO-VECCHIO

portovecchio-ruePorto-Vecchio er utvilsomt byen med de dyreste prisene i høysesong. Kanskje ikke så rart når nesten 200 000 besøker denne byen i løpet av sommeren.

Dette er stedet for de som ønsker å oppleve eksklusivitet og et mer yrende liv om natten.

I Porto-Vecchio området finner du noen av de flotteste ferieboligene og strendene i Middelhavet.

Byen ligger ca. 27 km nord for Bonifacio og ca. 12 mil syd fra Bastia.

BASTIA

210px-VP-nuitBastia fikk navnet etter et festningstårn (Bastiglia) som ble bygget av Genova på slutten av 1300-tallet. I dag har Bastia over 50.000 innbyggere og er dermed øyas nest største by etter Ajaccio.I 1943 ble 4/5 av byen jevnet med jorden under et amerikanske flyangrep.

Tour de France

Tour de France er verdens største sykkelritt. Tour de France ble startet som et PR-stunt av Henri Desgrange som ville skape blest rundt avisen L’Auto, Det kjøres hver sommer i Frankrike i juli. Rittet starter alltid på en lørdag og varer i tre uker.

Tour de France har blitt arrangert hvert år siden starten 1903, bare avbrutt av verdenskrigene.

Årsaken til at den gule fargen ble valgt blir gjerne forklart med at den skulle speile den gule fargen på trykkpapiret til L’Auto. Men det verserer også en historie om at gult ble valgt rett og slett fordi det var den eneste fargen trøyeprodusentene kunne levere på kort varsel.

Eddy Merckx har hele 34 etappeseire fra sin karriere. Han kunne vinne både massespurter og klatreetapper og dermed den rytteren som har vunnet fleste etapper i touren.

Årets tour lag:220px-Eerste_Tour_de_France_-_First_Tour_de_France

Ag2r-La Mondiale (Frankrike)

Argos-Shimano (Nederland)

Astana (Kasakhstan)

Belkin (Nederland)

BMC (USA):

Cannondale (Italia):

Cofidis (Frankrike):

Europcar (Frankrike):

FDJ (Frankrike):

Garmin-Sharp (USA):

Katusha (Russland):

Lotto-Belisol (Belgia):

Movistar (Spania):

Omega Pharma-QuickStep (Belgia):

RadioShack-Leopard (Luxembourg):

Saxo-Tinkoff (Danmark):

Sky (Storbritannia):

Sojasun (Frankrike):

Vacansoleil (Nederland):

Resultat etter første etappe. 

Dagens etappe var dramatisk. Flere styrt, buss som sitter fast og en uventet vinner.

Tyskeren Marcel Kittel på første og i gul trøye og nordmannen Alexander Kristoff på andre.

Gul trøye til Kittel, grønn tilhører også Marcel Kittel men det er Lars Boms som vil kjøre i morgen. Klatretrøya tilhører spanjolen Juan José Lobato.

Alexander Kristoff har en fantastisk 2.plass

Edvald Boasson Hagen er 24 og Lars-Petter Nordhaug 94.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.