Tour de Gourmet. Ajaccio – Calvi

Gårdagens etappe ga en del små overraskelser.

Den største overraskelsen var etappeseieren og bæreren av den gule trøya- belgieren Jan Bakelants på RadioShack Leopard. Han er ve42l temmelig ukjent for de fleste. Som dagens etappe ser ut, temmelig kupert, så vil han nok kjempe som en løve for å beholde trøya. Vanskeligere er det kanskje for Marcel Kittel å forsvare den grønne trøya siden han gikk helt ned på klatreetappene i går.

Dagens 145,5 km lange etappe fra Ajaccio – Calvi er kupert og svingete. Den starter neste umiddelbart med en kategori 4 stigning før det blir en sprint noen kilometer etter. Før målgangen i Calvi, skal rytterne over to kategori 3 stigninger og en kategori 2. Blir en tøff dag.

Hadet Napoleon, hallo Columbus.

 

Calvi er en liten by og kommune nord på Korsika. Byen er sous-préfecture i departementet Haute-Corse og har om lag 5 000 innbyggere. Calvi ligger på nordvestkysten av Korsika, 95 km fra Bastia og 24 km fra L’Île-Rousse. Et sagn sier at Christopher Columbus kom fra Calvi, som på den tida var en del av Genova. Siden innbyggerne på øya hadde et dårlig rykte er dette noe han i så fall ville ha holdt skjult. Fortsatt finnes huset der, iallfall ruinene etter Lord Nelsons besøk. Prisen Nelson måtte betale for å legge huset i ruiner, var et øye.

En av de mer spennende vinene fra Calvi, er Domaine Maestracci 2011 Rouge Corse Calvi. En cuve med temmelig mange druer der Corsica-200x300Sciaccarellu, Syrah og Grenache er de dominerende. Fargen dyp rubinrød og en duft som er nydelig med urter, blomster og bær. Noe som også slår igjennom i smaken. En glimrende vin som passer fint sammen med spekemat og grillet kjøtt.

Visste du at:

De korsikanske vinene er kanskje en av Frankerrikets best bevarte hemmeligheter. De har egentlig noe som passer enhver smak. Rødvin, hvitvin, rosévin, tørr, søt og musserende vin produseres på øya. Hovedsakelig lages relativ enkel viner for lokalt konsum. Men, et omfattende program hvor vinstokker rykkes opp har ført til en nedgang i produksjonen av de enkleste bordvinene og en økning i kvalitetsviner. Klimaet er varmt og maritimt, men med store lokale variasjoner ettersom landskapet varierer topografisk. Lokale druer gir kanskje de mest spennende vinene.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.