Nice
Nice

Lagtempo er alltid en spennende øvelse.

Spesielt i årets tour der det bare skiller noen små sekunder mellom den gule trøya og 71 mann. Mannen med den gule trøya, Jan Bakelants, sitter i et godt lag, men det er mange av lagene som kan ta fra ham trøya på denne etappen. Blant annet vår mann Boasson Hagen i Sky. Årets lagtempo går i Nice.

foto procykling.no
foto procykling.no

 

Litt historie

I følge fagfolk var det her man for 400.000 år siden begynte å bruke ild. Byen ble grunnlagt av grekerne rundt 350 før vår tidsregning. De kalte byen Nikaia, oppkalt etter seiersgudinnen Nike. Noe som kanskje passer bra i dag med lagtempo etappen.

På 900-talet ble Nice styrt av grevene i Provence og havnet til slutt under huset Savoy i 1388. På 1700- og 1800-talet ble Nice flere ganger okkupert av franskmennene, men ble ikke fransk før i 1860, da Napoleon III inngikk en avtale med huset Savoy.

Selv i dag, så snakker man ikke riktig fransk i Nice, men en blanding av fransk, italiensk og provencalsk.

Mat og vin

ukjentNice har en helt egen matkultur med en rekke egne spesialiteter. Noen av de mest kjente er socca, en slags pannekake, paien pissaladière og ikke minst fiskesuppen bouillabaisse og salade nicoise.

Område har et oppkom av vin om man beveger seg litt lenger enn akkurat vinområdet Bellet som er den minste applikasjonen i Frankrike. Der produserer de sånn rundt regnet 100.000 flasker i året og derfor relativt dyr og man får stort sett kun kjøpt de i Nice. Derfor, om man vil ha vin til dagens etappe, ville jeg valgt meg Ch. Esclans til 229 kroner på polet. En glimrende rosevin. Varenr. 9768801. Og den passer glimrende til Salade nicoise. Og den oppskriften får du her.

Ingredienser

 • 4 stk potet
 • 10 stk aspargesbønner (brekkbønner)
 • 0.5 stk salathode (velg et du liker)
 • 4 stk egg
 • 2 stk sjalottløk
 • 8 stk cherrytomater
 • 1 dl sorte oliven
 • 0.5 bokser sardiner
 • 1 dl olivenolje
 • 3 ss sitronsaft
 • salt og pepper

Fremgangsmåte

salade-nicoiseSkiv potetene og kok dem møre i godt sal­tet vann. Legg i aspargesbønnene og la dem koke med ett minutt. Sil av og ha på litt salt og olje.

Hardkok eggene, ca. 7-8 minutter. Avkjøl, pill av skall og del dem i to.

Skyll salaten og ha den på et fat. Finhakk sjalottløken og dryss over. Del tomatene i to og legg på salatbladene sammen med poteter, aspargesbønner, egg, oliven og sardiner.

Server med grovt brød og olivenolje.

Visst du at:

I Nice bodde blant annet Garibaldi, Henri Matisse, Raoul Dufy Yves Klein, Arman Jean Sosno , Jean-Marie Gustave Le Clézio, Louis Nucera, Max Gallo, Didier Van Cauwelaert , Georges Lautner, Jean-Pierre Mocky , Michelle Mercier, Mylene Demongeot, Michele Laroque.

Kultur: Nice karneval (februar), Nice Jazz Festival (juli), Festival l’Art sacré (desember, januar), Nice bokmesse (juni), Festival crossover (mai), Manca (International Festival of Music) (november). Foruten om det, finnes det 18 museer og gallerier.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.