Tour de Gourmet fra Cagnes-sur-Mer til Marseille

Dagens etapper er en kupert sak.

Mest sannsynlig kommer feltet til å komme samlet til mål og sprinterne vil kjempe om seieren. Peter Sagan er min favoritt på denne etappen med Cav som en skummel utfordrer.

Cagnes-sur-Mer til Marseille er en vakker etappe. De 228,5 km inneholder alt fra stor kultur, spennende dufter til roseviner og herlige supper.

Gorge_de_la_cagneCagnes-sur-Mer har fått navnet sitt etter elva La Cagne som renner gjennom byen og ut i Middelhavet. Byens historie er tett forknippet til slottet som ble bygget i det 14. århundre av Raynier Grimaldi. I dag er slottet et museum med ulike samlinger. Ikke minst så er det der den årlige kunstfestivalen holder til.

Selv om Cagnes-sur-Mer er en egen kommune, så fungerer den i dag som en forstad til Nice. Tross alt så ligger den bare 15 km unna.

Dagens etappe svinger innom Grass. Verdens parfymehovedstad. Selv om all verdens kjendiser og parfymehus klister etiketter på, så er det her de blir skapt av noen av de beste nesene som finnes i faget.

Etappen slutter i Marseille. Frankrikes eldste by og Frankrikes største havneby.

Historie.

Som så mye annet rundt Middelhavet så ble byen grunnlagt og skapt av grekerne. Det var greske kolonisatorer fra Phokaia som grunnla byen som Massalia omkring 600 f.Kr. Da moderbyen Phokaia ble ødelagt av perserne i 545 f.Kr., kom det ytterligere grekere til Massalia, og av den grunn snakker man om «byens andre grunnleggelse» og ble ganske raskt en av de største og rikeste greske byene. Men, som så ofte på denne tiden, dukket romerne opp og år 49 f.kr syntes Julius Cæsar at byen passet bedre i Romerriket.

Etter Romerrikets fall på 400-tallet ble Marseille erobret gjentatte ganger av vestgoterne, østgoterne, frankere og Kongeriket Burgund. Til og med vikingene tok byen en kort overgang. Men, på 900 tallet ble Marseille en del av Provence.

Marseille støttet den franske revolusjon entusiastisk og sendte 500 soldater til Paris i 1792. Deres sang under marsjen til Paris, Marseillaisen, ble fransk nasjonalsang i 1795.

Den franske kolonialiseringen av Nord-Afrika og Indokina økte Marseilles betydning på 1800-tallet, særlig etter at Suezkanalen ble åpnet i 1869. Under andre verdenskrig ble byen bombet gjentatte ganger, av tyske og italienske fly i 1940 og allierte i 1944 etter at byen hadde kommet under tysk okkupasjon 1942.

Etter stor fremgang etter andre verdenskrig fikk Marseille betydelige problemer med kriminalitet, forurensing og integrasjon av store antall innvandre, spesiell fra Nord-Afrika. Det førte til nedgangstider der byen mistet 10% av sine innbyggere på 1990-tallet.

Dagens suppe.

bouillabaisseAkkurat som i Nice, så er  en av spesialitetene innen matveien. Første gangen jeg spiste bouillabaisse, var det for at det var så morsomt å si. Prøv selv. Her er iallfall en oppskrift.

Ingredienser

 • 1 stk løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 4 ss olivenolje
 • 1 stk fennikel
 • 0.5 g safran
 • 2 bokser hermetiske hakkede tomater
 • 8 dl fiskekraft (ev. fiskefond fra glass)
 • 4 dl tørr hvitvin
 • 1 stk purre
 • 800 g fiskefilet (torsk, steinbit, laks, sei, flyndre)
 • salt
 • pepper
 • frisk dill eller timian
 • blåskjell/muslinger/reker

Fremgangsmåte

En mettende og varmende fiskesuppe som kan tilsettes fisk og grønnsaker etter egen smak. I Frankrike bør denne suppen minst inneholde 6 fiskeslag!

Til suppen serveres ofte hvitløkmajones (aioli) eller kryddersmør og godt brød. Smøret smakes til med hvitløk, sitronsaft og hakkede urter som for eksempel timian og persille.

Rens og finhakk løk og hvitløk og surr blank i olje i en gryte sammen med fennikel. Tilsett safran, tomater, fiskekraft og hvitvin. Kok opp og la trekke i minst 8-10 min uten lokk.

Rens og skjær purre i skiver og del fiskefiletene i mindre biter. Legg i gryten, kok opp og la trekke til fisken er kokt.

Smak til med dill eller timian, salt, pepper. Blåskjell/muslinger og reker legges i suppen rett før servering. Server suppen rykende varm.

Ristet brød smaker godt ved siden av.

Tips: Aller best blir suppen om du koker fiskekraft på fiske avskjær og rekeskall.

Ha litt olivenolje i en gryte og fres rekeskallene. Hell over vann og legg i godt skyllet fiskeavskjær. Kok opp og la trekke i ca 20 min. Sil og kok opp på nytt og la kraften koke litt inn.

Hermetiske tomater kan erstattes av flådde solmodne tomater. Del de flådde tomatene i to, ta ut innmaten og hakk tomatkjøttet og tilsett i suppen.

Visste du at:

Auguste Renoir. Selv portrett.
Auguste Renoir.
Selv portrett.

Auguste Renoir, Soutine, Derain (malere), Jean-Henri Grimaldi, Suzy Solidor (sanger og skuespiller), Foujita (artist), Mouloudji og Georges Ulmer (sangere), Georges Simenon (forfatter), Yves Klein (maler), har bodd i Cagnes-sur-Mer.

Kulturbegivenheter i Cagnes-sur-Mer er Printemps des Poètes i mars, Jazz i slottet i juli og august, Høst møter teater i oktober og ikke minst, Kastanje fair i november.

I Marseille har bodd eller bor Marcel Pagnol (forfatter), Henri Verneuil og Robert Guediguian (filmskapere), Fernandel, Ariane Ascaride (komikere), Jean-Claude Izzo (forfatter), Cesar (skulptør), Titof og Patrick Bosso (komikere), Akhenaton (vokalist i rap bandet IAM), Zinedine Zidane, Jean-Pierre Papin, Franck Leboeuf, Eric Cantona, Jean Tigana (fotballspillere)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.