Den 176 km lange etappen Aix-en-Provence til Montpellier er en kupert sprint etappe. Den går gjennom et av Frankrikes, etter min mening, vakreste landskap. Med masse kultur, historie, mat og vin.

AIX

Starten er i Paul Cezanne sin hjemby, Aix-en-Provence. Også kjent som vannbyen med alle sine fontener. Borgerne i byen, kaller den bare Aix (eks) og den ble grunnlagt i år 122 f.kr av den romerske konsulen Sextius Calvinus, som oppkalte byen etter seg og den varmekilden.

I middelalderen var Aix hovedstaden i Provence og sin glansperiode hadde den fra 1100 tallet og fram til 1487 da byen ble en del av Frankrike.

Aix ligger på ei slette der man kan se utover elva Arc og Montagne Saint Victoire. Og ikke nok med det, de ligger også i le for Mistralen som kan plage Provence.

Vin i Aix.

Betegnelsen for vinene som kommer fra Aix og omegn er Coteaux d’Aix-en-Provence. Begrepet ble først introdusert som en VDQS i 1956, etter å ha vært uoffisielt kjent som Coteaux du Roy Rene.  Rene d’Anjou var fransk konge i det 15 århundre og beryktet for sin kjærlighet til vin, vinstokker og kvinner. Aix fikk først i desember 1985 full AOC status.

Vinene Coteaux d’Aix-en-Provence er rose-, rød- og hvitvin. I nevnte rekkefølge. Rose- og rødvin skal lages på en blanding av Grenache, Syrah, Mourvedre, Cinsaut, og Counoise, samt med Carignan og Cabernet Sauvignon som kan utgjøre 30 prosent av blandingen.

Om du trodde det var enklere å lage en hvitvin, tar du skammelig feil. Den hvite Coteaux d’Aix-en-Provence består av både lokale og andre druer. Den lokale drua Rolle, må utgjøre minst 50 prosent, mens Grenache Blanc, Sauvignon Blanc og Ugni Blanc skal utgjøre minst 30 prosent. De resterende 10 prosentene kan man bruke de lokale druene Bourboulenc og Semillon.

Skal jeg foreslå en vin man kan finne på polet, vil jeg anbefale rosevinen Gassier Coteaux D’Aix-En-Provence 2011. Varenr 9746001.

Målgang i Montpellier

referencement-montpellierRytterne flytter seg fra Coteaux d’Aix-en-Provence til Languedoc-Roussillon. På 1800 tallet var vinene fra languedoc den viktigste grunnen til at byen Montpellier vokste seg stor.

Når Montpellier ble grunnlagt, er litt usikkert. De første skriftene om byen, er fra år 985. Fra år 1204 og til 1349 lå byen under krona til Aragon. Etter det har byen vært fransk. Etter vinbomen på 1800 tallet, stagnert byen helt og var en liten fransk provinsby. Først 1960 da det flyttet inn en rad med større europeiske firmaer, blomstret byen til det den er i dag.

Languedoc-Roussillon er verdens største vinregion og mer enn dobbelt så the-aqueductstor som hele Australia i mengde vinmark og antall liter vin. Regionen dekker middelhavskysten og fjellandskapet fra Pyreneene ved spanskegrensen i vest til Rhônedalen og Provence i øst.

I mange år hadde Languedoc-Roussillon et dårlig rykte og produserte store mengder bordvin og bulk vin. Men, i de siste årene ser vi et område i vekst.

Heldigvis er det stadig flere produsenter som gir blanke i gammel vinlitteratur og myndighetens reguleringer. De er kompromissløse på kvalitet. Dette kombinerer med hardt arbeide i vinmarkene og klokkertro på egne ferdigheter. Eksempler på gode appellasjoner på øverste trinnet i kvalitetshierarkiet er AOC Coteaux du Languedoc, AOC Corbières, AOC Côtes du Roussillon/AOC Côtes du Roussillon Villages, AOC Collioure, AOC St.Chinian, AOC Faugères, med flere.

Rundt Montpelier så er det AOC St.Chinian, AOC Faugères som fremhever seg. Og de jeg vil foreslå der, er Raymond Roque Faugères Cuvée Papillon 2011 til 150 kroner. Den er mørk rød. Fin duft av mørke bær og hint krydder. Strukturert med lang ettersmak.  En annen til 109 kr, er Les Hauts de Janeil Syrah Grenache 2010/2011. ¨

Dagens spesialitet tar jeg fra Aix. Jeg håper ikke rytterne har spist dette før de la ut på etappen.

Daube er noe man skal planlegge litt før man kan servere den. Men, det er en fantastisk rett. Her er det du behøver seks personer.

beef-daube-ck-1654630-lIngredienser:

 • 350 ml vin, hvit, tørr
 • 2 ss konjakk
 • 1 ss eddik (hvitvinseddik)
 • 4 scallion, i ruller
 • 4 gulrøtter, skiva
 • 2 fed hvitløk, finhakket
 • Klype nymalt pepper.svart
 • 4 kvister timian, frisk
 • 1 kvist rosmarin, fersk
 • 1 liten bunt persille, frisk
 • 1 laurbærblad
 • salt
 • 750 g biff ytrefilet er bra. Skjært opp i terninger
 • 2 ss olivenolje
 • 800 g hakket tomat. Går helt greit med boksetomater.
 • 250 g champignoner i skiver
 • 1 appelsin.  Bruk bare det ytterste av skallet
 • 60 g skinke Parma, Bayonne eller ekte norsk fenalår
 • 10-20 oliven, sorte

Så er det tid for litt arbeide. Bland vin, brennevin, eddik, sjalottløk, gulrøtter, hvitløk, pepper, timian, rosmarin, persille, laurbærblad og litt salt i en bolle. Legg i kjøttet til det er dekket av marinaden. Deretter still det i kjøleskapet i minst 8 timer. Helst ennå lenger. Du kan jo se TdF etappen så lenge, nyte en flaske vin eller gå ut i sola.

Når kjøttet er ferdig marinert, ta det opp fra marinaden og tørk det godt med kjøkkenpapir.  Sett marinaden til side.

ha 1 ss olje i en stor gryte og varm den opp. Stek kjøttet i porsjoner på middels varme i 3-4 minutter. Husk å snu det før det er blitt helt brunet. Legg til side de ferdige bitene. Om det blir for lite olje i gryta, så ha i mer.  Når alt kjøttet er brunet, så legg det tilbake i gryta med tomater, soppen og appelsinskallet. Sil marinaden og ha den i gryta. Sett det inn i ovnen på 150 grader i to og en halv time. Da tar du ut gryta og har i skinka og olivenen og setter den inn i 30 minutter til. Server den straks og gjerne med ris.  Drikke er selvfølgelig vinforslagene ovenfor.

Visste du at:

Roi Rene, Mirabeau ,franske revolusjon leder, Paul Cézanne, maler, Emile Zola,

Emile Zola
Emile Zola

forfatter og François-Marius Granet, maler bodde i Aix? Paul Cézanne og Emile Zola var venner siden barndommen.

Festivaler i Aix: Internasjonal lyrikk festival, Festspillene i fransk chanson, Zic Zac Festival, Rencontres du Neuvieme Art (tegneserier).

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.