Tour de Gourmet. Fra Montpellier til Pot au feu i Albi

imgresFor første gang i Tour de France sin 100 år lange historie, er det en afrikaner som har den gule trøya.

Daryl Impey fra Johannesburg, Sør-Afrika, ligger tre sekunder foran Boasson-Hagen på dagens etappe, som går fra gårdagens målby Montpellier til Albi. Om Orica Greenedge klarer å forsvare trøya på den 205,5 lange etappen med en kategori 4, to kategori 3 og en kategori 2 stigning, gjenstår å se.

ALBI

Uansett er målbyen  Albi vel verdt et besøk. I 2012 ble byen listet som UNESCO World Heritage. Og ikke bare det, den franske avisen L’Equipe kåret byen som den mest sporty byen i Frankrike. Hva som henger høyest, skal jeg ikke utale meg om.

Det har bodd mennesker ved elva Tarn siden bronsealderen og de første bosettingene som er funnet i det som skulle bli Albi, er over 220px-Albi_palais_berbiefemtusen år gamle. Romerne dukket opp i år 59 fvt. og kalte byen  Civitas Albigensium, området til Albigeois. Romerne satte ingen merkbare spor etter seg, så mest sannsynlig har byen bare vært en mindre romersk garnison. Derimot satte innbyggerne i Albi spor etter seg. I 1040 bygde de brua Pont Vieux, «Den gamle brua». Ei bru som er i bruk den dag i dag. Om man tror at bompenger er et særnorsk fenomen, tar skammelig feil. Innbyggerne i Albi innførte selvfølgelig en bruskatt, og sammen med økt handel på grunn av brua, hadde byen en stor vekst på denne tiden.

På begynnelsen av 1200 tallet var det mindre bra tider i Albi. Byen var nemlig utspring for en religiøs gruppe som ble kalt Katarene. En gruppe som hadde utviklet sin egen versjon av kristendommen. Og det kunne jo verken paven eller den franske kongen sitte og se på. Som de humane kristne de var, startet de et korstog mot kjetterne, tredde de feiltroende på staker og satte fyr på dem.

Albi ble utropt til stat og så annektert av Frankrike. Etter korstoget, bygde biskop Bernard de Castanet, Palais de la Berbie. Et biskoppalass som ligner en borg. I dag er palasset passende nok, museum for Henri de Toulouse-Lautrec.

Biskopen satte også i gang bygging av verdens største religiøse murstensbygg. Katedralen Sainte-Cécile.

Den siste store oppgangsperioden i Albis historie, er fra 1450 til ca 1560. I denne perioden dyrket de Vaid. En plante som brukes til å farge ull blått. Og den enorme rikdommen blåfargen ga, resulterte i en rekke praktfulle renessanse bygg. Og etter det, sovnet byen stille inn til en fransk provinsby.

VIN

imagesGaillac AOC er en del av departementet Tarn, der Albi er hovedstad. Området er på overkant av 4000 hektar og de produserer ca. 140.000 hl rødvin, 50.000 hl hvitvin og 15.000 hl rosevin. Druene som brukes i Galliac, er Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Duras og Syrah for rødvin og rosevin. Noe som gir noen kraftige, rustikke viner som helst skal lagres i åtte, ti år. Til hvitvin og musserende, brukes Mauzac, Sauvignon blanc eller Muscadelle, Len de l’El og Ondenc, er lokale druer.

På polet finnes Ch. Prat-Castel 2010 og som jeg mener ikke særlig representativ for området.

Galliac vinene er beslektet med vinene fra Cahors som ligger noen mil lenger ned elva Tarn, så kanskje heller prøve noen av vinene derfra.

En av spesialitetene i Albi er Pot au feu à l’albigeoise. Det finnes flere varianter, men dette er den jeg bruker. Ingrediensene til seks personer, finner du her.

 

INGREDIENSER:

  • 750 g Bog storfe
  • 1 chili pepper, rød Husk nå den milde søte sorten.
  • 30 g ingefær – rot, frisk
  • 2 løk
  • 2 fed hvitløk
  • 1 ss timian, tørket
  • Olje (olivenolje)
  • ½ liter rødvin
  • 2 ss tomatpuré
  • 1/2 ts rosmarin
  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 1 paprika, rød
  • 1 paprika, gul
  • 1 ts chilipulver
  • 10 basilikum blader, frisk
  • 1,5 kg poteter
  • 1 ss tørket oregano
  • 50 g mandler, hakket
  • salt
  • pepper

imagesSå la oss komme i gang med moroa. Begynn med å skjære kjøttet i ca 2 cm terninger. Istedenfor storfe, kan man også veldig gjerne bruke lam. Neste punkt på agendaen er å rense chilien, ingefæren, løken og hvitløken. Finhakket alt sammen og bland det sammen med timianen og kjøttet.

Ha litt olje i panna. Den er passe varm og det freser når du har en dråpe vann i. Ikke ha for mye olje og vann i panna samtidig. Du kunne risikere at kjøkkenet ble et ufrivillig st.hansbål. Når olja freser riktig, så bruner du alt sammen. Ta ut kjøttet, salt og pepre og sett det til side.

Nå skal du få løs steikesjyen i panna. Det er jo egentlig enkelt. Ha i rødvinen, skrap løs med en trespade og så har du i tomatpureen og smaker det hele til med rosmarin, salt og pepper. Når du synes det smaker genialt, heller du det over i en ildfast form sammen med kjøttet. Still det hele i ovnen på 170 grader og la det bake i en times tid.

I mellomtiden kan du jo helle opp resten av rødvinen du har i flaska i et glass og nyte den et øyeblikk før du går i gang med resten. Rens og skjær chili, ingefær, løk og hvitløk i ca. 1 cm store biter.

Er du heldig, har du fortsatt vin igjen i glasset før du går i gang med potetene. Del de i to og legg de på ei stekeplate med snittsiden opp. Ha olje på poteten, dryss salt, oregano og mandler over. Så tar du gryta fra ovnen, har i resten av grønnsakene, stiller stekeplata med poteter inn sammen med gryta og lar det stå i 30 minutter til. Også er det bare og spise. Drikke er den samme type rødvin du brukte til maten.

Visste du at:

Maleren Toulouse-Lautrec og forfatteren Pierre Benoît  er fra Albi?imgres

Festivaler i Albi er Albi karneval (februar). Festival des Oeillades (desember). Winter Rock Festival. Festival Pause Guitare, Acthéa (mai).

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.