I pakt med naturen

Økologisk riesling på boks

Av Kristin Alsvik

Hvis du er på jakt etter en forfriskende riesling på Bag-in-Box bør du følge med nå – i juli lanseres den økologiske vinen Pflüger Riesling trocken 2012, som er en frisk og fruktig vin som passer perfekt både i sommersola og utover høsten. Den unge og talentfulle vinmakeren Alexander Pflüger lager autentiske og unike viner i harmoni med naturen – og det kjennes på smaken.

62

To av den tyske vinprodusenten Pflügers elegante og smakfulle rieslinger er allerede tilgjengelige på Vinmonopolet, og nå kommer endelig også en Bag-in-Box-variant som er utviklet spesielt for det norske markedet.

– Målet er å jobbe med naturen, ikke mot den

Weingut Pflüger ligger i den lille byen Bad Dürkheim i Pfalz, og produsenten har laget vin på økologisk vis i snart tre tiår. I en alder av 29 år tok Alexander Pflüger i 2010 over familievingården og implementerte sin egen vinmakingsfilosofi, som han hadde opparbeidet seg etter ti år med studier og praksis på vingårder over hele verden.

– Jeg ønsket å fokusere på tørre hvite viner av høy kvalitet som er fulle av egenart og produsert i harmoni med naturen. Målet mitt er å jobbe med naturen, ikke mot den, forteller Alexander Pflüger.

I korte trekk handler filosofien hans om å drive så naturlig som mulig basert på ”gamle” verdier som mangfold og livskraft. Han bruker for eksempel hester i vinmarkene, og gjør det han kan for å bevare det vakre kulturlandskapet med fikentrær og sypresser.

Laget for hånd i pakt med naturen

Da Alexander tok over vingården bestemte han seg også for å endre designet på vinene.

Pfluger_BIB_front

– De fleste av dem som drikker vinene våre kommer aldri til å besøke verken meg, vingården eller vinmarkene våre, og derfor må de forstå oss og hva vi står for ut fra designet. Av den grunn utviklet jeg et design som jeg synes at stemmer fullt ut overens med hvem vi er.

 

Mens den grønne fargen symboliserer Pflügers økologiske tilnærming viser bildet på boksen Alexander og hesten Herr Müller ute i vinmarken med en plog.

 

– Dette enkle bildet sier mye om vår filosofi. Vinene våre er laget for hånd i pakt med naturen, og vi har fokus på kvaliteten og det unike i det vi gjør, sier Alexander.

 

En pionér innen økologisk jordbruk

Alexanders far begynte å dyrke økologisk da han tok over vingården i 1985, og fire år senere ble Weingut Pflüger økologisk sertifisert.

 

– Min far var en pionér innen økologisk jordbruk i Pfalz, og dette ønsket jeg selvsagt å videreføre da jeg tok over vingården. Vi har derfor som mål å bevare kulturlandskapet og gjøre en så god jobb som mulig i vinmarkene. Vi holder dem frodige og livlige, gjødsler kun med naturlige stoffer, planter riktige vinstokker i riktige vinmarker, sørger for lav avkastning og bruker mye tid og ressurser på å få druer som er sunne og fulle av smak og karakter, forteller Alexander Pflüger.

Når det er tid for å lage selve vinen gjør Alexander alt han kan for å bevare den høye druekvaliteten.

– Vi plukker alle druene for hånd, og behandler dem så skånsomt som mulig. Jeg vil egentlig ikke en gang kalle det vi gjør for vinmaking. Vi er den drivende kraften som setter i gang prosessene i vinmarkene og i kjelleren, men så trekker vi oss tilbake og lar naturen gå sin gang. Vi ønsker oss autentiske og unike viner som har sine egne personligheter og uttrykker hvor de kommer fra.

 

Tid, ro og stillhet

Alexander tilsetter ikke syntetiske stoffer som klaringsmidler, enzymer eller industrigjær, og foretrekker virkemidler som tid og tålmodighet fremfor oppskrifter og moderne teknologi.

Alex_in_den_Jungreben– Vårt motto i kjelleren er tid, ro og stillhet. Vi har med andre ord en ”defensiv” strategi – vi griper ikke inn mer enn vi må i de naturlige prosessene, og vi tilpasser oss vinen i stedet for å forsøke å manipulere den til å bli det vi ønsker at den skal bli. Jeg tenker på det hele mer som et partnerskap hvor vi veileder vinen heller enn at vi ”produserer” den. Resultatet av denne måten å tenke og arbeide på er en ærlig og naturlig vin som er som et fingeravtrykk av vinmarken den kommer fra, sier Alexander Pflüger.

Alexander er overbevist om at den beste måten å lage vin på er økologisk.

– Vi ser vingården som et levende sted som er en del av en naturlig syklus, og det ønsker også vi å rette oss etter. Økologisk jordbruk gir rom for mange bittesmå organismer som hjelper til med å holde skadedyrene i sjakk. Denne måten å dyrke vindruer på er også veldig viktig for jordsmonnet, ettersom det gir flere næringsstoffer og beskytter mot erosjon. Biologisk mangfold er et nøkkelbegrep her – for å gi best mulig avling må vinstokkene få vokse i et område som er fullt av fauna og flora. Og i tillegg er økologisk jordbruk bærekraftig og gir mindre CO2-utslipp.

Pflügers første entry-level-vin

– Alexander er en svært fornuftig ung mann med klare ideer og en tydelig filosofi. Han har fokus på bærekraftig jordbruk og lager vin på en gjennomtenkt måte som gjør at vi kan ha god samvittighet med tanke på kommende generasjoner, samtidig som han har en sunn og pragmatisk tilnærming til det hele, sier Tølløv Foss Heggem i den norske vinimportøren Excellars.

Pflüger Riesling trocken 2012 er Pflügers første entry-level-vin, og er en blend av druer fra fire ulike vinmarker som til sammen representerer det typiske jordsmonnet i Pfalz.

– Dette er rett og slett en utrolig bra riesling på Bag-in-Box. Alexander Pflüger står for kvalitet i alle ledd, og han leverer alltid varene. Pflüger Riesling trocken er en fruktig, leskende og livlig vin med en sterk og tydelig personlighet som vi håper og tror at vil falle i smak hos alle norske riesling-elskere, sier Tølløv Foss Heggem.

63Verdens beste hvitvinsdrue?

Nesten all tysk toppvin er laget på Riesling-druen, som opprinnelig er tysk, men som i dag dyrkes over nesten hele verden. Druen har en nesten unik evne til å gjenspeile området den er dyrket i, som for eksempel mineralpreg, og mange mener derfor at den er verdens beste hvitvinsdrue.

Bad Dürkheim ligger i Pfalz sørvest i Tyskland, og ettersom dette er et av landets varmeste og mest solfylte vindistrikter med milde vintre og lange somre, som blant annet sørger for druer med høy modning, har Pflüger Riesling trocken 2012 blitt en intenst fruktig og livlig vin med et lett eksotisk preg, samtidig som den har høy friskhet og en flott mineralitet. På farge er den lys strågul med grønnskjær, og den dufter og smaker av sitrus og fersken.

– Jeg er svært fornøyd med Pflüger Riesling trocken 2012 – på den ene siden representerer den klart og tydelig vår flotte region, og på den andre siden er den en svært fruktig og velbalansert riesling som i likhet med våre andre viner er produsert i harmoni med naturen, sier Alexander Pflüger.

Allsidig og matvennlig

Pflüger Riesling trocken er en svært allsidig vin, og passer til flere ulike matretter enn mange andre hvitviner. Vinen er en flott følgesvenn til både sushi, salater med eller uten fisk eller kjøtt og både lette og rikere retter med fisk, skalldyr, kylling eller svin, gjerne røkt, grillet, marinert eller med et asiatisk preg, ikke minst hvis retten har et litt syrlig tilsnitt som matcher sitrusaromaene i vinen. I tillegg passer selvsagt vinen også perfekt som aperitiff eller som en forfriskende drikk i hagen eller på terrassen en solfylt sommerdag.

Pflüger Riesling trocken 2012 er tilgjengelig på Bag-in-Box (tre liter) i Vinmonopolets bestillingsutvalg til 399,90 kroner fra og med 6. juli.

131652 Pflüger Michelsberg Riesling 2011En inngangsport til andre Pflüger-viner

Pfluger_Durkheimer Rieslin copySelv om Pflüger Riesling trocken 2012 ligger i en rimeligere prisklasse enn de andre vinene i Pflüger-sortimentet, har den likevel et umiskjennelig Pflüger-preg, og den holder svært høy kvalitet. Pflüger Riesling trocken er derfor en strålende inngangsport til de andre Pflüger-vinene, som starter på landsbynivå.

 

Pflüger Dürkheimer Riesling trocken 2012 er en elegant og frisk vin som er lys strågul med grønnskjær på farge. Den har en ren og delikat aroma og smak av kjølig frukt, sitrus, mineraler, balsam og blomster, og er tilgjengelig i bestillingsutvalget til 149,90 kroner.

 

Pflüger Dürkheimer Michelsberg Riesling trocken 2011 kan kanskje omtales som Pflügers flaggskip, og kommer fra en av de aller beste vinmarkene i Bad Dürkheim (og Tyskland). Vinen er lys strågul med grønnskjær, og dufter intenst av moden frukt som epler og gul steinfrukt som fersken og aprikoser, blomster og en tydelig mineralitet. Vinen har en saftig og frisk munnfølelse, og smaker av sunn bærfrukt og mineraler med elegante overtoner av blomster.

Visste du at…

•             Navnet Pflüger betyr plog – og plogen finner vi igjen i bildet på boksen og flaskeetiketten

•             Det har blitt dyrket vin i Tyskland i rundt 2000 år, og før første verdenskrig var rieslinger fra vinmarker med lav avkastning i blant annet Pfalz blant verdens mest eksklusive og etterspurte viner

•             Bad Dürkheim er med sine 855 hektar med dyrkede vinmarker mest kjent for nettopp vinproduksjon, men som navnet på byen mer enn antyder (bad har samme betydning på tysk som på norsk), huser den lille byen med sine knappe 19 000 innbyggere også en rekke spaklinikker

•             I nesten 600 år har verdens største vinfestival, Dürkheimer Wurstmarkt (som riktignok betyr ”pølsemarked”), blitt arrangert i Bad Dürkheim – festivalen finner sted i september hvert år, og i tillegg til vinsmaking kan de over 600 000 besøkende hygge seg med blant annet lokal mat, konserter og fyrverkeri

•             I august hvert år settes verdens største ruletthjul opp i en park i Bad Dürkheim, hvor ”kulen” er på størrelse med en fotball

•             Navnet Pfalz er gammeltysk for ”slott”, og i åssidene langs Haardt-fjellene i distriktet ligger det gamle borger på rekke og rad

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.