Atlungstad Brenneri er landets eldste i sitt slag.

I 1855 gikk en rekke gårdbrukere sammen og etablerte fabrikken. Det skjedde ved utløpet av Fjetreåa ved Mjøsa – blant annet for å lette varetransporten som den gang helst foregikk til vanns. Brenneriet var et av landets ledende fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008. I 2013 ble Atlungstad gjenopprettet som industrielt kulturminne og produksjonen startet opp igjen i året etter. Ved Vinmonopolets nylanseringer sist onsdag, ble tre nye akevitter presentert. Bak dem står polets pensjonerte guru i faget, Halvor Heuch.

Nr. 133776
Atlungstad Aquavit No. 1 (brennevin)
Norge/Hamar/40 prosent
Kr. 439,90 (basis)

Denne var blant de ledende, klassiske akevittene på begynnelsen av 1900-tallet og ble tidlig premiert i internasjonale konkurranser. Aquavit No.1 er basert på de tradisjonelle krydderblandingene som var i bruk tidlig på 1900-tallet og de eldste elementene er lagret mer enn fem år på sherryfat. Fargen er gylden mot gul. Deilig karvepreg, blomster, fat og sitrus. Fyldig smak med anis, god frukt og passe sødme – i tillegg til element fra duften. Krydder i en lang, behagelig finish. Til tradisjonell mat.

Nr. 135214
Værøy Lutefisk Aquavit (brennevin)
Norge/Stange/40 prosent
Kr. 399,90 (bestilling) (0,5 liter)

En av Norges mest eksklusive råvarer er tørrfisk fra Lofoten. Tre av verdens største lutefiskprodusenter ligger på Værøy. Der ble også ideen til verdens eneste akevitt med tørrfisk til. Lys gyllen. Element fra sherryfat, et tydelig tørrfiskpreg, karve, frukt og sødme. Fyldig smak hvor karve er fremtredende. Også tørrfisk. Mer krydder i en lang ettersmak. Passer perfekt til lutefisk med alt av tilbehør.

Nr. 133775
Atlungstad Single Cask Aquavit (brennevin)
Norge/Hamar/47,3 prosent
Kr. 549,90 (partiutvalg) (0,5 liter)

Dette er en unik akevitt ettersom råstoffene – blant annet poteter og karve – er økologisk dyrket. Det er single cask-utgaven alene om. Opplaget er begrenset – knappe 1.100 flasker. Den er lagret ni år på ett oloroso sherryfat. Og dette er «sterke saker». Gyllen på farge. Gode aromaer fra karve, blomster og appelsinskall. Prosenten til tross – smaken er bløt og fyldig. Sitrus og et tydelig fatpreg. Tørrer i en lang avslutning. Til både hvitt og rødt kjøtt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.