Fairtrade og Fair trade vin

Det kommer flere og flere Fairtrade viner på markedet.

Men, hva er egentlig fairtrade vin?  Viktoria A Brandvold fra Podium Wines AS har sendt oss denne artikkelen.

De ansatte ved Fairtrade-sertifiserte vingårder har ikke bare krav på trygge arbeidsforhold og kontrakter, for hver liter Fairtrade vin som selges av Frieda’s Vine i Norge mottar de også en Fairtrade Premium – en tilleggsbetaling som går til utvikling av lokalsamfunnet. Hver måned møtes de for å kollektivt bestemme hva premiumen skal brukes til.

ImageGenWynand Noble, Bettie Prins, Izak Pedro og Japie Fourie er ansatte ved vinfarmen Pierre van der Merwe og er medlemmer av Fairtrade-premium komiteen. For de handler Fairtrade om mye mer enn bedre betaling.

-Fairtrade har skapt muligheter for oss til å vokse som et fellesskap, vi kommunisere bedre med hverandre for å ta avgjørelser sammen, forklarer Prins. Hun påpeker at denne prosessen har vært spesielt verdifull for kvinnene. «Vi har blitt diskriminert i stor grad, men innser nå at vi er like viktig som alle andre.»

-Å være en del av Fairtrade-systemet har gitt oss mye mer selvtillit, sier Fourie. -Vi trenger ikke å skamme oss når vi går inn i byen lenger, fordi vi vet at vi er i stand til å forbedre våre liv og utdanne oss selv og vår familie. Det er veldig oppløftende!

Noble påpeker at arbeidsforholdene har blitt mye bedre. Strenge Fairtrade arbeidsstandarder krever for eksempel at alle arbeidstakere som håndterer potensielt skadelige plantevernmidler må bruke verneklær, hansker og munnbind. Han legger til at Fairtrade har også bidratt til å bedre kommunikasjonen mellom ansatte, som har ført til et tettere samarbeid.

barnehage_252x189I den fargerike barnehagen kan barna være i et trygt, overvåket, rent og vennlig miljø mens foreldrene jobber i vinmarkene som synes å dekke alle tilgjengelige kvadratmeter av land i dalen rundt dem. Disse barna nyter godt av Fairtrade-systemet, som sikrer en mer anstendig lønn, trygge arbeidsforhold og Fairtrade-premium til gårdens arbeidere og deres familier.

Fairtrade-premiumen arbeiderne får ved salg av Fairtrade-sertifisert vin har hatt stor effekt i lokalsamfunnet. Transport har vært et flerårig problem i distriktene og for å hjelpe folk å komme til byen eller en begravelse eier arbeiderne en pick-up truck og har nylig kjøpt en minibuss. Den fargerike barnehagen for de yngste medlemmene av samfunnet er bemannet av kvinner som blir lønnet av Fairtrade-premium penger. En bygning ved siden av barnehagen huser et stort møterom og et kontor for premium-komiteen.

-Vi har allerede oppnådd så mange ting, sier Prins, det er vanskelig å huske dem alle.

Vinterjakker og tepper har blitt kjøpt inn, frivillig narkotikarådgivningstjenester tilbys i helgene, samt utflukter for barn og unge. En gruppe medlemmer har fått kjøreopplæring og tatt førerkort, og for å redusere husholdningenes strømregninger, vil alle boliger snart ha vanntanker varmet opp av solenergi på sine tak. Skap, ovner og tepper har blitt kjøpt inn til alle familier og det er betalt for flislegging av bad i alle hjem. Ett av deres største prosjekt hittil har vært en stor felles hall som vil bli brukt til møter og tilstelninger, samt være vert for en klinikk og et datarom for eldre skolebarn og voksne.

Bedre utdanning for neste generasjon har vært en høyt prioritert oppgave for arbeidstakerne. De bruker sin premium til å betale skolepenger og uniformer, og har også bistått unge mennesker i å finansiere sine videre studier. Pedros sønn er bare ett eksempel.

-Vi hadde ikke penger så han kunne fortsette sin ingeniørutdanning så vi søkte om støtte og komiteen ble enige om å gi han midler til å fullføre. Det er den yngre generasjonen, som ham, som vil se de virkelige fordelene med Fairtrade. »

Noble er enig: -Mine foreldre hadde ikke råd til å sende meg til college, men nå har disse mulighetene åpnet seg for våre unge.

Det betyr ikke at de eldre blir neglisjert, premium-komiteen har startet et pensjonsfond med midler fra sin Fairtrade-premium og sine arbeidsgivere samt små bidrag fra enkeltmedlemmer. Alle arbeiderne er enig med Noble når han sier at Fairtrade har utgjort en stor forskjell i deres liv.

-Før, som en gårdsarbeider, kunne du ikke si ‘jeg har en framtid her ‘. Nå har det definitivt endret seg til det bedre.

friedaI Norge kan du kjøpe Savanha Frieda’s Vine Shiraz 2012 fra farmen Pierre van der Merwe i Sør-Afrika. Frieda’s Vine er Fairtrade-sertifisert og er dedikert til damen på boksen. Frieda er fra området og har viet sitt liv til å kjempe for rettferdighet slik at hennes landsmenn skal få bedre levekår.

Frieda’s Vine er laget på Shiraz, og druene har blitt høstet for hånd, renset og deretter forsiktig knust. Deler av vinen har ligget på eik i syv måneder for å tilføre vinen kompleksitet.

Vinen er dyp rød i fargen med behagelig varm duft av modne bær som følger inn i smakskurven med smak av svart pepper og plommer, med svakt eikepreget mot slutten med god myk lengde i avslutningen. Vinen anbefales til grillet kjøtt, som oksekjøtt, lam og spareribs, samt kraftigere kjøttgryter og supper.

– See more at: http://www.fairtrade.no/om-fairtrade/siste-nytt/effekten-av-fairtrade-for-vinprodusenter/#sthash.MunCRhi9.dpuf

Frieda’s Vine.

Varenummer: 325506 Pris: 281,00

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.