Gramona La Cuvee Corpinnat Brut 2016, en cava som er et meget bra kjøp

0

Gramona har produsert vin i Peñedes siden begynnelsen av 1800-tallet og var godt etablert på hjemmemarkedet Cataluñya da vinlusen slo til i nabolandet Frankrike.

Etterspørselen steg til himmels og spanske vinbønder leverte vin til det franske markedet ettersom vinmarkene i Frankrike ble lagt øde av Phylloxera. Gramona hadde gode kontakter i Champagne hvor de forsynte champagnehusene med sårt tiltrengt vin og etablerte gjennom årene en meget god handelslinje mellom de to vindistriktene.

Med kunnskapen de hadde tilegnet seg opp gjennom årene med handel med de franske champagnehusene begynte de på begynnelsen av 1900-tallet å produsere sin egen musserende vin – Champán de Cava. Gramona ble kjent som en produsent som leverte viner av høy kvalitet og eleganse, noe de er forbundet med den dag i dag. I dag blir Gramona ledet av femte generasjon – Jaume og Xavier, som viderefører tradisjonene, men samtidig ikke er redd for å tenke nytt. De driver biodynamisk jordbruk og er ikke redde for å søke til vitenskap for å komme til bunns i de utfordringene man måtte stå ovenfor. Jaume er Professor of Sparkling Wines fra Universitetet i Tarragona. Gramona er spesialister på vellagrede musserende viner – den enkleste cuvéen får minimum tre år flaskelagring før den blir sluppet ut på markedet. De mest prestisjefylte cuvéene som kun blir laget i eksepsjonelle år, får opp til 11 års lagring på flaske før de blir lansert. I 2019 forlot Gramona appelasjonen DO Cava, sammen med de andre produsentene i Corpinnat. Årsaken bunner i langvarig uenighet rundt kvalitetsfokus, og hvilke faktorer som er viktige for å lage kvalitetsvin.

Gramona La Cuvee Corpinnat Brut 2016. Spania, Catalonia. Pris kr.258,50 Poeng 92/100

Laget på håndplukkede druene Macabeo 45%, Parellada 10%, Xarel·lo 45%. Vakker gulgrønn farge. Meget god duft av grønne epler, sitrus og små hint av kjeks. Frisk og fruktig på smak med en bra fylde. Vakre bobler som kiler nesen når man snuser på vinen. Bra balanse og en meget god ettersmak. Vinen som passer aller best til kos. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.