For noen år siden hadde jeg gleden av å besøke Cascina Castlèt og Maria Borio. Et besøk som gjorde meg til fan av hennes viner.

Cascina Castlèt har tilhørt familien Borio i generasjoner. Og det var et temmelig stort ansvar som ble lagt på den 24 årige Maria Borio i 1970 da hun overtok etter sin far.

Som 14 åring hadde hun sluttet på skolen. Tradisjonen i det stokk konservative Piemonte, var at kvinner ikke behøvede ha en utdannelse. Så hun arbeidet i familiens vinbutikk i Troino.

Maria Borios far var den første i området som sluttet med bulkvin og tappet vinen på  flasker og solgte de gjennom butikken i Torino. Og heldigvis for Maria Borio så lignet hun sin far når det var snakk om pågangsmot og gründernatur da hun overtok vingården. Noe av det første hun gjorde, var å endre måten å lage Barbera viner på. Barbera hadde et velfortjent dårlig rykte på 70 tallet og begynnelsen av 80 tallet. Alt for mye syre sammen med en vinifikasjon som ikke var spesielt bra, førte til mildt sagt uelegante viner. Det Maria Borio gjorde, med god hjelp av ønologen Armando Cordero, var å tørke druene. På den måten ble frukten mer konsentrert og sukkerinnholdet økte og modningen fortsatte også etter at druene var lagt til tørk. Og på det viset oppnådde man mer harmoniske viner.
Det andre Maria Borio begynte med, var å kjøpe opp markene som opp gjennom tiden var blitt solgt ut i forbindelse med arveoppgjør. Og den aller siste parsellen kjøpte hun i 2016. Så i dag har hun 32 hektar med glimrende vinmark i Costigliole.

Helt frem til begynnelsen av 1990 driftet hun også vinbutikken i Torino før hun solgte og konsentrerte seg «kun» om vindriften. I de siste 25 årene, er det Giorgio Gozzelino har vært vinmaker på Cascina Castlèt.
Cascina Castlèt  og Passum er noe jeg først har blitt kjent med de aller siste årene. Men Cascina Castlèt ble riktig kjent i Norge på 1990 tallet med «scootervinen.» Maria Borio er forøvrig en av jentene på scooteren. I dag så er Norge det viktigste markedet for Cascina Castlèt.

Cascina Castlet Uceline Monferrato Rosso 2013. Italia, Piemonte, Monferrato. Pris kr. 299,90 Poeng 89/100

Drua er laget på den lokale drua Uvalino. Mørkrød på farge. Meget god duft av røde bær og små hint av lær og kanel. Fyldig, rund og mjuk på smak. Fortsatt frisk og fruktig. Meget bra balansert syre og sødme. God tannin. Lang, mjuk ettersmak. Passer veldig bra til rødt kjøtt. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.