Janssons frestelse er for mange noe av det svenskeste som finnes. Og etter min ringe mening, noe av det beste svenskene har bidratt med til julebordet.

I følge mytene, så var det operasangeren Per Adolf ”Pelle” Jansson (1844- 1889) som skapte retten. Han var kjent for å invitere ” på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng,” Og det var visstnok han som ga navnet til denne gratengen. Men først 40 år etter sangerens død.

Det finnes mange måter å lage Janssons frestelse på. Og de fleste av de jeg har smakt er glimrende. Men, den oppskriften som jeg liker best, er fra den svenske skuespilleren og kokken Per Morberg.

Janssons Frestelse.

Det du behøver til 4-6 personer, er følgende:

janssonsIngredienser.

  • 1 kg poteter, helst av den melete sorten
  • 2 store gule løk
  • 250g ansjosfilet
  • Ansjoskraften fra en av boksene
  • 3 dl fløte
  • 1 dl melk
  • 2 ss rasp
  • Smør

Begynn med å sette ovnen på 225 grader. Brett opp armene og skrell poteter og skjær de i fine strimler. Skrell løken og skjær den i tynne skiver. Ha smør i panna og fres løken til den er myk, men ikke har fått farge. Så smører du en ildfast form og legger poteter, løk og ansjos i lag på lag. Avslutt med poteter. Bland ansjoskraften ned i melken og fløta og hell det over potene, løken og ansjosen. Helt til slutt, så strør du raspen over og legger noen klikker med smør rundt på gratengen. Og så er det bare å stille Janssons Frestelse midt i ovnen og la den bake i 50-60 minutter.

Godt Drikkes drikkeforslag.

Lagerøl, pils og en Løitens. Og har man noen gode venner eller en munter familie, så er kvelden reddet.

DEL
Forrige artikkelUkens vin
Neste artikkelRødvinslandet Tyskland

Fra Wikipedia.
Vidar Pedersen (født 1956 i Lillestrøm) er en norsk forfatter og journalist.
Han har skrevet kriminalromaner, science fiction og historiske romaner. Arbeidet som journalist for blant annet NDR, SR, TV2 Danmark og Tidningen Arbetet i Malmö.
Vidar Pedersen flyttet fra Norge i til Danmark 1978, der han studerte ved AUC i Ålborg. Etter endte studier, arbeidet han som reporter ved en rekke konfliktområder.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here