Aspargessesongen i Tyskland er en tid for glede og feiring. Den markerer slutten på vinteren og begynnelsen på våren, og den er en tid da tyskerne samles for å nyte denne deilige og næringsrike grønnsaken.

Aspargessesongen i Tyskland varer vanligvis fra slutten av mars til midten av juni. Den nøyaktige start- og sluttdatoen varierer fra år til år og fra region til region, avhengig av været.

Typer asparges:

Det er to hovedtyper asparges som dyrkes i Tyskland: hvit og grønn. Hvit asparges dyrkes under jorden og har en mild, delikat smak. Grønn asparges dyrkes over jorden og har en mer robust smak.

Hvordan tilberede asparges:

Det finnes mange forskjellige oppskrifter på hvordan man bruker aspargesen. De vanligste er ”Spargel mit Schinken ” , ”Spargel mit holländischer Sauce” samt min favoritt, ” Spargel mit Butter”. Asparges med smør. Personlig liker jeg best å bruke grønn asparges, den er enkel å bruke og smaker som englesang over Mjøsa.

Så det viktige, vinen

Asparges er en veldig elegant grønnsak med fine nyanser. Så vinen du serverer til, bør ligne på aspargesen på den måten. Alle vinene som beskrives, har vært smakt tidligere, men nå i ny årgang.

Grønn asparges – ikke bare fargen, men også aromaene kan være rimelig kraftig. Jeg vil bruke Riesling eller en fyldig Pinot Gris.

Weingut Thörle Riesling Feinherb 2021. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 185,- Poeng 87/100. Importør: Vinetum AS

Gulgrønn farge. Fin duft av sitrus med hint av blomster. Fruktig og frisk på smak med en virkelig god munnfølelse. Lever opp til duften med epler, sitrus og fersken. Bra balansert. Lang og fin ettersmak. Meget bra kjøp.

Foto: Bama

Sauser – med smeltet smør, hakkede egg, hollandaisesaus og vinsyre er klassikere. Fete sauser leter etter en elegant følgesvenn i vin. Fin syre i Riesling for eksempel, hjelper til med å bearbeide de overdådige sauser bedre. Jo sterkere saus, jo mer uttrykksfull må vinen fremstå.

Jakob Schneider Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Trocken 2022. Tyskland, Nahe. Pris kr. 275,- Poeng 90/100 Importør: Vinetum AS

Strågul på fargen med et aldri så lite grønt skjær. Duft av sitrus med hint av blomster og fersken. Smaken er tørr, men med flott fylde og fruktighet. Perfekt balansert syre og sødme. En lang og frisk ettersmak. Meget bra kjøp.

Salat – asparges med en mild vinaigrette eller en krydret dressing. Mild vinaigrette harmonerer veldig godt med en silvaner eller halvtørr  Riesling.

Juliusspital Würzburger Abstleite Silvaner trocken Erste Lage 2020. Tyskland, Franken. Pris kr. 224,70 Poeng 89/100 Importør: Record Vinimport AS

Drua er Silvaner. Gulgrønn farge. God duft av grønne epler, litt sitrus med hint av urter og blomster. God fylde på smak, frisk og fruktig. Bra syre/sødme. Lang ettersmak. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.