Fredag var det sol i Tromsø og det rykket i grilltarmen. Så derfor på med dunjakke og varme klær mens man fyrte opp grillen. Og menyen sto på laks. Grilla laks og agurksalat.

Først litt om vin til grillet laks.

Laksestykker rett på grillen gir en litt karamellisert smak og litt tørrere konsistens enn kokt. Agurksalaten tilfører friskhet og litt sprøhet. Fett og syre fra rømme og agurksalat gjør at friskhet i vinen er viktig. Vinsyre takler eddiken godt bare den ikke er syrlig derfor hvitvin

Grillskorpen og vin er ofte en god kombinasjon. Her er det også mer smaker enn i kokt laks. Da trenger vi noe å drikke med litt ekstra smakskonsentrasjon. Friskhet er også viktig, og vin på druen Riesling eller Sauvignon Blanc vil passe glimrende.

Så endelig, min oppskrift på grilla laks. Og det er enkelt, helt uten fiksfakseri.

Oppskrift på grillet laks:

Ingredienser:

 • Laksefilet (ca. 150 g per person)
 • Olivenolje
 • Salt
 • Pepper
 • Sitron (valgfritt)
 • Diverse urter (valgfritt)

Urte forslagene kan være så ymse, helt basert på hva du liker, for eksempel dill, timian, rosmarin, paprika eller chili. Du kan også grille laksefiletene med grønnsaker, for eksempel paprika, squash eller løk. For en mer asiatisk smak kan du marinere laksefiletene i en blanding av soyasaus, sesamolje, ingefær og hvitløk.

Fremgangsmåte

Forvarm grillen til middels høy varme. Jeg griller alltid laksefiletene på aluminiumsfolie for å unngå at de fester seg til grillen. Pensle laksefiletene med olivenolje. Krydre med salt og pepper. Legg laksefiletene på grillen med skinnsiden ned. Grill i ca. 4 minutter, eller til skinnet er sprøtt. Snu filetene og grill i ytterligere 2-3 minutter, eller til fisken er gjennomstekt. Server med sitron og urter (valgfritt).

Variasjoner

Du kan grille laksefiletene med forskjellige urter og krydder, for eksempel dill, timian, rosmarin, paprika eller chili. Du kan også grille laksefiletene med grønnsaker, for eksempel paprika, squash eller løk. For en mer asiatisk smak kan du marinere laksefiletene i en blanding av soyasaus, sesamolje, ingefær og hvitløk.

Jeg server grillet laks morenepoteter eller nypoteter når de finnes. Og ikke minst, agurksalat.

Oppskrift på agurksalat:

Ingredienser:

 • 1 agurk
 • 1/2 dl eddik (7%)
 • 1/2 dl vann
 • 1 ss sukker
 • 1/2 ts salt
 • 1/4 ts pepper
 • 1/4 dl finhakket dill (valgfritt)

Fremgangsmåte:

Vask agurken godt. Skjær agurken i tynne skiver. Bland eddik, vann, sukker, salt og pepper i en bolle. Ha agurkskivene i laken og la det trekke i minst 30 minutter. Dryss over finhakket dill (valgfritt) før servering.

Tips:

For en mer syrlig smak, kan du bruke mer eddik. For en søtere smak, kan du bruke mer sukker. Du kan også tilsette andre ingredienser i agurksalaten, for eksempel rødløk, paprika eller fetaost.

Variasjoner:

Du kan lage en yoghurtdressing til agurksalaten ved å blande yoghurt, finhakket agurk, dill og krydder.

Vinen jeg drakk til årets første grillmåltid, var:

Reichsrat von Buhl Riesling Trocken 2022. Tyskland, Pfalz. Pris kr. 164,90 Poeng 88/100 Importør:Palmer Wine AS

Drua er riesling. Lys gul farge. Duft av sitrus, epler, honning og med hint av fersken og blomster. Smaken har en frisk, fin frukt. Meget bra balansert syre og sødme. Lever opp til duften med sin frukt. God ettersmak. En vin som fungerte glimrende til min grilla laks. Løp og kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.