Skjærtorsdag er en viktig dag i den kristne påskehøytiden. Men jeg tror det er bare i Norge og Danmark man har en fridag på skjærtorsdag.

Ordet «skjær» i skjærtorsdag kommer ikke av at Jesus skar brødet han delte med disiplene. Det kommer fra et norrønt ord som betyr «å rense». Ordet knyttes gjerne til at Jesus vasket disiplene sine føtter. Ikke minst er skjærtorsdag dagen man forbereder påskemåltidet. Grunnen var kanskje at skjærtorsdag feiret Jesu det siste måltid med sine disipler før korsfestelsen.

I Norge er lammelåret blitt selve symbolet på påskemat. Men det er en moderne foreteelse, noe som altså ikke skyldes sauenæringas naturlige driftssyklus. Egentlig dukket det opp på 1990 tallet. Norge hadde store overskuddslagre av lammekjøtt. Så noe måtte gjøres. Opplysningskontoret for kjøtt startet en markedsføringskampanje som spilte på bibelske assosiasjoner for å få nordmenn til å spise lam på «lamfredag», «lammeaften» og «første og andre lammedag».  Men for all del, jeg protesterer ikke mot en bra lammestek. Bare den serveres med en bra vin. Og en av mine favoritter til steken er  fra den smått legendariske Bodegas  Alejandro Fernandez.

Alejandro Fernandez fikk ideen til en vingård 1972. På den tiden solgte han landbruksredskaper, men drømmen var å ha en bodega. Og den skulle ligge i hjembyen hans, Pesquera del Duero. Han fikk tak i en liten 1600 talls bygning med litt vinmark rundt. Og så satte han i gang. Og det fullstendig uten ønologisk utdannelse. Første årgang av Pesquera kom 1975 og fikk umiddelbart suksess. Og med suksessen kom også muligheten til å påvirke. Noe som han gjorde med å bidra til å heve statusen for hele området. I dag har Bodegas  Alejandro Fernandez hele 64 hektar vin og er en av de mest berømte produsentene i Spania.

Tinto Pesquera Reserva 2018. Spania, Castilla y León, Ribera del Duero. Pris kr. 494,90 Poeng 92/100 Importør Winepartners Nordic AS

Drua er Tempranillo. Dyp rød farge. Dufter av mørke bær og plommer. Hint av tre og bitte litt krydder.  Frisk og fyldig på smak. Lever riktig bra opp til duften med sine mørke bær og plommer. Bra syre og sødme. Bra med tannin. En lang og veldig bra ettersmak. En vin som vil fungere glimrende sammen med kraftige kjøttretter. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.