Rødvinslandet Tyskland

0

Tyskland er mest kjent som hvitvinslandet nummer et. Men, nå har de også begynt å satse mer på rødvin. Og det er slettes ingen dårlige opplevelse.

Det har alltid blitt produsert rødvin i Tyskland, men det første de siste tjue årene at det har virkelige begynt å skje noe på kvalitetssiden. Der hvor tyske vinbønder tidligere vinifiserte rødvin etter en tradisjon som var preget av deres erfaringer med hvitvin, med et resultatet deretter, er det nå kommet en generasjon av vinbønder som lager rødvin av superkvalitet. Og det med en helt annen målsetting og kunnskap enn tidligere. Ser man på de beste produsentene og vinen deres, så er de i virkelig verdensklasse.

Druer.

De vanligste druene er Spätburgunder, (Pinot Noir), som er den absolutt viktigste drua, men Portugieser, Schwarzriesling, Lemberger, Saint Laurent og Trollinger har fortsatt en god og stor plass i tysk rødvinsproduksjon.

Selv om det dyrkes rødvin i de fleste tyske vinregionene, så er for meg de viktigste, Wüttemberg, Pfalz, og delvis Rheingau med Assmannshausen.

vinrørWürttemberg.

Den viktigste drua er Trollinger. Vinen av fra Trollinger drikkes mest lokalt og normalt drikkes den veldig ung. I og for seg en typisk bordvin med en del sødme og fin syre. Min favorittdrue, som også var Bismarcks favoritt og det uten sammenligning for øvrig, er Lemberger. Den blir også kalt Blauer Limberger eller Blaufränkisch og er en drue som modner sent. Det gjør i og for seg vinene også, er mørke, spennende viner som kanskje vil smake annerledes enn de fleste andre viner du har smakt. Württemberg er den største rødvinsregionen i Tyskland og variantene og variasjonene er mange. Men, det er en region som er vel verd å utforske.

Pfalz

Den vanligste rødvinsdrua i Pfalz er fortsatt Portugieser. En drue som gir lette bordviner som kun drikkes lokalt. Og som etter min mening kun bør drikkes lokalt. Dornfelder er også temmelig populær i Pfalz, en drue som modnes tidlig, har en kraftig mørk rødfarge og blir ofte brukt sammen med lettere druesorter for å gi mer farge. Drofelder er ikke en drue eller vin jeg er særlig glad i. Derimot så er Spätburgunder (Pinot noir) fra Pfalz en vin som har utviklet seg veldig positivt de siste tjue årene. Slanke, elegante viner som virkelig kan nytes. Druen brukes også ofte til å lage sekt av. Og disse roselignende musserende vinene er vel verd å prøve. Ofte mjuke og syrefattige. Fra Pfalz kommer også kanskje Tysklands beste rødvinsprodusent, Phillip Kühn. Med sine handplukkede druer, tradisjonelle vinifisering og med tørre elegante viner, så er de en nytelse i alle sammenheng. Dessverre er det bare hans rieslingvin som representert på polet.

Rheingau med Assmannshausen.

I Assmannshausen er det Spätburgunder som står i sentrum. De beste kan konkurrere med de beste fra Burgund. Slanke og elegante. Den største produsenten er Kloster Eberbach og det anbefales å prøve deres Kloster Eberbach Assmannshäuser Höllenberg Spätburgunder Trocken 2011. Om den fortsatt finnes på polet.

Noen vin som bør prøves er

Künstler Hochheim Stein Pinot Noir Grosses Gewächs 2012, Landgraf Saulheimer Hölle Spätburgunder 2010 og ikke minst bør man smake Pflüger Fronhof R Pinot Noir 2012. En bra opplevelse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.