Dagens anmeldelser fører oss til tre forskjellige verdener.

Ikke bare geografisk, men også smaksmessig.

Weihenstephaner Hefe Weissbier

Første stopp er Bayeren. Nærmere bestemt på Bayerische Staaatsbrauerei Weihenstephan i Freising. Vi har tidligere omtalt verdens eldste bryggeri med verdens beste utdannelse av bryggere. Siden det har vært brygget sammenhengende på samme sted siden 1050, er det ikke akkurat en nyhet jeg vil skrive om.

Foto. Bryggeriet
Foto. Bryggeriet

Weihenstephan har i lange tider vært stedet hvor andre bryggere har kommet for å lære. Allerede på 1800 tallet valfartet bryggere fra hele Europa dit.  I dag skjer dette på mer akademisk og praktisk måte. Og ikke minst på profesjonelt vis, ved at Wissenschaftszentrum Weihenstephan der Technischen Universität München holder til her med sin bryggerutdannelse. Og som regnes som verdens beste.

Weihenstephaner Hefe Weissbier brygges på deres berømte og enestående hveteøls-gjærstamme , en overgjæret, som også benyttes av de fleste av de andre bryggeriene i verden. Fargen er selvfølgelig noe uklar og gyllen. Det er kanskje litt mørkere på fargen enn de fleste andre hveteøl, men, det har et høyt, flott hvitt skum.

Duften er ikke for dominerende. Man aner en nydelig duft av krydder, duften fra hvete på sommereng og et hint av humle.

Og denne anelsen av humle, dukker også opp i smaken. Sletts ikke dominerende, men nesten så man må lete etter den. Smaken er forfriskende noe som krydderet og den fruktige smaken understreker.

Ølet avviker ikke så mye fra andre hveteøl. Det er bare mye bedre enn de andre jeg har smakt.

 

Svyturys Extra

Unknown-1Neste stopp er Litauen. Til bryggeriet Svyturys-Utenos som holder til i Klaipeda. Ikke et land som jeg forbinder så mye med brygging av øl.

Byen Klaipeda var tidligere kjent som det tyskdominerte Memel. Noe som bryggekulturen fortsatt bærer preg av. Svyturys ble grunnlagt 1784 og de brygger ca. 250.000 hl øl i året Svyturys Extra er en klassisk øl i gruppen Dortmunder Export.

Ølet har en klar, flott gyllen farge og et tykt hvitt skum. Duften preges av en fin humleduft og en anelse frukt.. Smaken er helt grei med en fin bitterhet og en viss sødme. Grunnen til sødmen tror jeg kommer av at ølet inneholder ris.

Ølet er et helt greit øl. Ikke et jeg kommer til å handle mye av, da det finnes bedre og billigere alternativer til et lagerøl i de norske hyllene. Men, det var gøy og prøve. Spesielt siden det står på Vinmonopolets sider at det er middels fyll,

Ringnes Imperial Polaris.

Siste stopp er Oslo. Da Ringnes kom med Polaris, ble det presentert som juleøl i visse media. Jeg er ikke enig. Visst nok skal Garrett Oliver fra Brooklyn Brewery ha vært inspirert av Nansens polferd og bokkølet han drakk, samt Ringnes Julebokk. Men, det klassifiserer ikke ølet som juleøl.Unknown

Fargen er matt, mørkt med allikevel gyllent. Tjukt flott skum. Duften er søtlig med en dominerende malt men også noe frukt. Smaken er veldig maltfull men med mye sødme. Selv om ølet holder 10 prosent alc. så dominerer ikke alkoholen smaken på noen måte. Og det er imponerende.

Dette er et øl som ikke tiltaler meg.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.