To porter som passer til Corona tider og sjokolade.

Som med så mange andre øl, finnes det mange rykter om hvordan porterølet kom til verden. En variant forteller at ølet ble skapt ved en feiltagelse.

Det hadde seg sånn at da man skulle malte korn, så sovnet mannen som skulle vende det over risten og malten ble nesten svartbrent. Man bestemte seg for at man skulle brygge øl på det allikevel og selge det billig til havnearbeiderne. Det var jo en kjent sak at havnearbeidere drakk alt. Havnearbeiderne ble så begeistret for det svarte ølet, så de ba om mer. Derav navnet, havnearbeider er porter på engelsk. En annen og like innbitt myte, er at navnet kommer fra de engelske bærerne, porters, på engelske jernbanestasjoner som også var veldig glad i dette ølet.

På 1800 tallet brygget man stout og porter til medisinsk bruk. Det skulle være veldig bra og helsebringende drikk som ble drukket av idrettsutøvere, ammende kvinner og tidligere syke. Jeg tror ikke legevitenskapen vil skrive under på det i dag.

Men, det som er sikkert, er at ølet er en form for mørkt overgjæret øl, med opphav i London. Øltypen slo gjennom tidlig på 1700-tallet, men det var ikke før ca. 1820 at ølet ble som det er i dag. Porterens popularitet begynte å dale på midten av 1800 tallet og i 1973 kunne man ikke finne en engelskbrygget porter i hele England. Det var først med mikrobryggerienes inntogsmarsj, at porter kom til heder og verdighet igjen.

I Norge har vi vært litt mer trofast mot Porterølet. Men lenge ble det betraktet som gammelmannsdrikk eller for folk som var undervektige. Sånn er det heldigvis ikke lenger. Porter er for oss som liker øl.

Hansa Spesial Porter. Bergen. Alkoholstyrke 4,7 %. Poeng 86/100

Er nesten helt svart. Fint lysebrunt skum som holder lenge. Duft av mørke maltsorter, kaffe og hint av karamell. Fyldig god smak. Har litt kaffe, karamell og sjokolade. Ettersmaken har en fin sødme som balanseres av en mild bitterhet. Hansa Spesial Porter er en riktig bra butikkøl.

Mack Porter. Tromsø. Alkoholstyrke 7% Poeng 89/100

Dette er ølet for ullteppe, en god bok og mørk sjokolade. Mack Porter en er klassisk engelsk Porter. Et øl med en kraftig gråbrunt skum og med en nydelig duft av sjokolade og karamell. Veldig god fylde med en rik og sødmefull smak. Et godt balansert øl med en lang ettersmak med en fin bitterhet. Mack Porter passer bra sammen med oster og dessert. Og ikke minst sjokolade og ettertanke.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.