Som den annengenerasjons innvandrer jeg er, så åpnet jeg en flaske champagne da Tyskland vant VM i fotball. Ok, det skulle vært sekt, men det ble champagne. Ærlig og redelig innkjøpt på Vinmonopolet. En Boizel Brut Réserve til rundt regnet 260 kroner.

 Champagnehuset Boizel

Champagnehuset Boizel er nesten som en tv-serie som handler om en familie som har tatt vare på tradisjoner i 5 generasjoner. En serie som begynner med at Champagnehuset Boizel starter med produksjon av Champagne i 1834. Auguste Boizel og hans kone Julie ønsket å leve ut sin store drøm, og etablerer Champagnehuset Boizel. De skaffer seg et rykte som en av de aller beste kvalitetsprodusentene i Champagne, og allerede på midten av 1800-tallet eksporterte de vinene sine til store deler av verden. Og sånn fortsetter det helt frem til i dag, da de nye generasjonene, Christophe Roques Boizel, fortsatt står i mot den store industrialiseringen av området champagne.

Og fortsatt kjøpest de inn druer fra alle kommunene i Champagne, inkludert Premier Cru og Grand Cru. Champagnehuset har noen vinbønder de har langtidskontrakt med, men det er først og fremst gjennom familie og venner som har vært der i generasjoner, de kjøper druer fra. Christophe Roques Boizel reiser rundt i vinmarkene året rundt og snakker med vinbøndene for å få best mulig kvalitet på druene. Etter innhøsting blir kvaliteten og modningen på druene kontrollert av Christophe sammen med husets ønolog Isabelle Tellier. Også, til det store. Skapelsen. Og kravet til kvaliteten på sin egen vin. I alt fra blendingen, til annengangsgjæring til modningen på bunnfallet.

Den første gjæringen foregår på 18 grader. De smaker de stille vinene annenhver uke fra november til februar for å følge utviklingen. Selve blandingen av de forskjellige cuvéene skjer i februar. I Boizel Brut Reserve kan det være vin fra opptil 30 forskjellige crus. I de fleste vinene bruker de 20-30% reserve vin fra tidligere årganger. Vinen blir tappet på flaske og annengangsgjæringen starter. Dette foregår i kjelleren som Edouard Boizel gravde ut i 1865, i kalkforekomster som holder en jevn temperatur på 10 grader. Vinens annengangsgjæring går da veldig sakte og tar som regel 6 uker. For skal skapelsen fungere, så må det gi perfekte, små og elegante bobler. Vinen ligger på bunnfallet i minimum 36 måneder for de enkleste cuvéene, og opptil 7 år for Vintage og toppvinen deres Joyau de France. Resultatet er komplekse viner med tydelig autolysepreg, men som fortsatt har den mineralske stilen intakt.

Og hvordan er den enkleste av disse vinen, Boizel Brut Réserve til rundt regnet 260 kroner? 89 Poeng.

Boizel[4]Jo, fargen er vakker strågul. Duften er som en sommerdag med solvarme epler sitrus og brøddeig. Vinen har de vakreste, små bobler, god fylde og en virkelig bra syre. Og frukten man finner i duften, preger også smaken. Lang og god ettersmak.

Hadde jeg smakt denne vinen før, skulle jeg ha fortalt at den lå ved Tour de France ruten igjennom champagne. For dette champagnehuset ble jeg virkelig nysgjerrig på. Når den enkleste champagnen deres smaker så bra, hvordan smaker da de andre?

Hva dette har med vm og fotball å gjøre? Jammen, hadde ikke Tyskland vunnet, hadde jeg ikke åpnet flasken og da hadde jeg ikke visst hvor bra den var. Og ikke hadde jeg lest meg opp på Champagnehuset Boizel heller.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.