Tour de Gourmet. Fra Embrun til Chorges på jakt etter Gratin Dauphinois.

Embrun
Embrun

Ny tempoetappe. Denne gangen i fjellene.

En 32 kilometer strekning fra Embrun til Chorges  med to kategori to stigninger. Klatrerne mistet mye tid på den flate 11. etappen, er det i dag er deres tur.  Men, nå er bena møre og i morgen venter Alpe-d’Huez. Nå bruker jeg å tippe feil, men, allikevel tror  det blir Mollema, Alberto Contador, Nairo Quintana og Joaquim Rodriguez og ikke minst Froome, som kommer til å dominere etappen i dag.

Mens Embrun har vært med i Tour de France flere ganger før, er det første gangen Chorges er med. Opprinnelig var Chorges et veikryss under romertiden, som koblet sammen Italia og Spania. Julius Cesar hevdet under gallerkrigene at krigerne fra området rundt Chorges var like farlige og gode som Germanerne. Og det var visst nok et kompliment.

I dag er landsbyen mer kjent for sine muligheter til terrengsykling og ikke minst deres lille spesialitet gratin dauphinois.

Første gangen dette tilbehøret blir omtalt, er 12 juli 1788. Da holdt Charles-Henri, hertug av Clermont-Tonnerre, middag med Hortulan, en fugl i spurvefamilien og Gratin Dauphinois. Nå kan jeg ikke noen oppskrifter på småspurv, men her er et forslag på Gratin Dauphinois til fire personer.

Ingredienser:gratin-dauphinois

  • 1kg poteter, gjerne forskjellige typer.
  • 3 dl H-melk
  • 2,6 dl kremfløte
  • 1 fedd hvitløk, skrelt og halvert
  • 2 kvister fersk timian
  • 1 sjalottløk, grovhakket
  • Klype nyreven muskat
  • 25g parmesan

Begynn med å forvarme ovnen til 160 C. Smør så inn en gratineringsform godt. Det skal jo helst ikke brenne fast i bunnen eller sidene. Skrell og skjær potetene i tynne skiver og legg de på et kjøkkenhåndkle så de tørker. Dekk de til mens du gjør i stand resten av ingrediensene.

Ha melken, fløta, hvitløk, timian og sjalottløk i en kjele og varm det sakte opp. Ikke la det koke, men ta kjelen av rett før. Du ser når dere begynner å boble langs kantene. Sil væsken og dryss i muskat.

Nå begynner du å legge poteten lagvis i formen. Strø salt og pepper mellom hvert lag. Når du har lagt halvdelen, så hell halve melkeblandingen din over og fortsett å legge poteter lagvis til du er ferdig. Hell så resten av melken og fløten over. Helt til slutt så river du parmesanosten over og setter den inn i ovnen ca. en times tid. Du ser når den er ferdig, da har den nemlig en vakker gyllen farge og potetene er møre. La den hvile i fem, ti minutter før du serverer.

Nå er dette et tilbehør, og som sagt, spurv er ikke noe for meg. Så derfor serverer jeg den gjerne sammen med en entrecote og bønner. Drikke er viktig her. Jeg drikker veldig gjerne hvitvin til dette. Men, da helst en Sauvignon Blanc fra Sancerre eller Pouilly Fumé. Av  Unknownrødvin så vil jeg ha gårdagens forslag. Dom. de l’Amauve Vaucluse 2010.

Om det skal være øl, så gjerne ha en bayer. Både Mack og Aass har noen rimelig bra bayer øl som er lette å få tak i. Eller, hvorfor ikke bare en Mack Haakon ?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.