Alpe-d'Huez
Alpe-d’Huez

Alpe-d’Huez er for mange den klassiske Tour de France etappen.

I år, så går den fra Gap og opp Alpe-d’Huez. Hele to ganger skal de sykle opp til toppen i år og det har man aldri gjort før.

Alpe-d’Huez har vært med nesten hvert år siden 1976. Første gangen, i 1952, ble etappen vunnet av italieneren Fausto Coppi.

Klatringen er 13,8 km lang og med en stigning på 8,1 %. Vegen har 21 serpentinsvinger med skilt med navnet på vinnerne på hver etappe som er avgjort her. Da man kom hit for 22. gang, i 2001, startet man på ny nederst med doble skilt som hyller både Fausto Coppi og Lance Armstrong. Og etter 2001, så har det kommet opp fem skilt til.

Génépi

marco pantani alp d huez
Marco Piraten Pantani

I 1994, begynnelsen på min egen midtlivskrise, syklet jeg opp Alpe-d’Huez sammen med en vinbonde. Han hadde vært en ivrig amatørsyklist i sin ungdom. Og hadde til og med fått proff tilbud. Men, er man eneste arving til en vingård som hadde vært i familiens eie i sju generasjoner, er det ikke så lett å takke ja til noe annet enn å arbeide med vinstokker og i en vinkjeller.

Iallfall syklet vi opp Alpe-d’Huez med innlagt lunsjpause halvveis. Vin, spekemat og lystige samtaler. Og da vi kom til toppen etter ca to og en halv time, så skålte vi i den lokale Génépi. Et lokalt malurt brennevin.

Noen dager etter, så vi på Marco ”Piraten” Pantani (født 13. januar 1970 i Cesena, død 14. februar 2004 i Rimini)  rase forbi oss opp fjellet på 38 minutter blank. Men så hadde han til forskjell fra oss fått varmet opp 114 km før han kom til bakken. Senere viste det seg at han hadde vært dopet på noe helt annet enn vin, skinker og Génépi.

Den mest berømte Génépi , ble laget av munker fra Karteuserordenen 1737. Den er bedre kjent som Chartreuse og skal inneholde 55% alkohol. Og denne varianten blir laget på 130 forskjellige urter.

Men, det finnes enklere varianter som man kan lage selv. I Savoien, er det noe mange gjør. Og de har en evig krangel om hvilken variant som er den beste.

genepi-2Man må ha en base. Altså, rent brennevin. Det enkleste er å kjøpe en flaske vodka på ca 40% alc.  Man brenner selvfølgelig ikke sitt brennevin selv lenger. Og så er det bare å følge tommelfingerregelen. Man skal ha 40 blomster fra ekte malurt, 40 gr, sukker og ha det i en liter med vodka i 40 dager. Plukker du malurten din selv, så la den tørke før du bruker den. Da kan du også bruke stilken. Husk bare å sile den før du drikker den. Fargen blir enten lyst grønn eller gul.

Dette er basisen. Om du vil ha andre smaker og andre retninger på din Génépi, så prøv deg frem med egne urter.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.