Vi spiser stadig mer sild som pålegg, viser tall fra Norges sjømatråd. I desember spiser vi tre ganger så mye sild som ellers i året.
Sild med poteter til middag er så å si et tilbakelagt kapittel i Norge. Nå er det bearbeidet sild på glass i forskjellige varianter som gjelder. Og vi spiser stadig mer av det.
I 2010 ble det fortært 2217 tonn sild i ulike sauser her til lands. I 2013 hadde dette økt til 2519 tonn, en økning på 14 prosent, viser salgstall fra Norges sjømatråd.
– Vi ser at tradisjonell sursild viser en nedadgående tendens, mens tomatsild, sennepssild og annen påleggssild blir stadig mer populært, sier prosjektleder Synne Guldbrandsen i Sjømatrådet.
Det er de eldste som spiser mest sild, og de spiser den også oftere og gjennom hele året. De yngre spiser helst sild til spesielle anledninger, som i jula.
Tradisjonell julemat
Sild appellerer til moderne forbrukere, mener forsker Annechen Bugge i Statens institutt for forbruksforskning.
– Men den må være beinfri og tiltalende. Godt stekt sild med mye bein, servert sammen med potet, passer ikke inn i dette bildet, sier hun.
Bugge er ikke overrasket over at konsumet av sildepålegg øker.
– Sild inngår som en av de norske, tradisjonelle rettene i jula. Samtidig er det økende interesse for sunne fett-typer og fet fisk, og der passer sild godt inn, sier Bugge.
I jula er tradisjoner viktigere for mange nordmenn enn ellers i året.
– Det er få som ønsker å prøve nye ting i jula. Da er vi opptatt av maten vi er vokst opp med, og nye ingredienser og matprodukter prøver vi heller resten av året, sier Bugge.
Nye smaker
Synne Guldbrandsen i Sjømatrådet mener også at interessen for sunn mat er en viktig årsak til at konsumet av påleggssild øker.
– Produsentene har dessuten blitt flinkere til å ha emballasje og forpakninger som ser mer fristende ut enn før, og glassene har blitt mindre, sier hun.
Det gjør det enklere å teste nye sildeprodukter.
– Silda har tidligere blitt forsømt når det gjelder innovasjon og produktutvikling, men nå ser vi at flere av produsentene har tatt tak i dette, og det går i riktig retning, sier Guldbrandsen.
Hun peker på at det har kommet flere nye varianter av sild på glass, hvor mer moderne smaker som ingefær og eksotiske krydder er brukt.
– Produsentene har begynt å plukke opp trendene og smakene som vi har sett en stund i det norske kostholdet. Håpet er at det skal lokke nye forbrukere til å prøve seg på sild i større grad, sier Synne Guldbrandsen i Norges sjømatråd.
FAKTA
Så mye sild spiste vi i fjor:
- Sursild: 1351 tonn
- Sild på glass i annen saus: 2519 tonn
- Fersk naturell: 112 tonn
- Fryst naturell: 76 tonn
- Fersk hel: 57 tonn
- Ferske fileter: 28 tonn
- Sild (totalt): 4633 tonn
Kilde : Norges sjømatråd