400 kjøttprodukter ble vurdert. Fire vinnere ble utpekt. Her er den beste julematen, kåret i et eget mesterskap for akkurat ett år siden.

Norske kjøttbedrifter gjennomfører annet hvert år en storstilt konkurranse for å finne ut hvem som produserer den beste julematen. Alle kjøttbedrifter har mulighet til å delta i NM i Kjøttprodukter, konkurransen er hard, utvelgelsen er objektiv og faglig etter gitte krav og spesifikasjoner for produktene.

De største klassene som ble vurdert var julepølse, pinnekjøtt, medisterkaker og pålegg.

Det beste pinnekjøttet som ble vurdert i konkurransen ser du her.

– Kåringen er ikke en tilfeldig utvelgelse gjort av kjendiser og synsere, men en seriøs vurdering ut fra råvare, utseende, lukt, smak og konsistens, utført av fagfolk med lang erfaring i kjøttbransjen både i forhold til produksjon, kvalitet og sensorikk, sier kommunikasjonssjef Svein-Erik Eide hos Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).

Han viser til at alle norske kjøttbedrifter er velkommen til å delta i konkurransen, fra store industrikonsern til små slakterbutikker.
– Dette gir forbrukerne en god veiledning i det store utvalget av julemat, sier han. Selv om resultatene er ett år gamle er nok det de samme oppskriftene som brukes i vinnerproduktene denne julen.

Beste pinnekjøtt
I den kanskje gjeveste klassen, pinnekjøtt, var det Nordfjord Kjøtt AS som markerte seg sterkest med NM-status for røkt pinnekjøtt. Produksjonsleder Stig Muri i Nordfjord Kjøtt AS, sier det betyr mye for bedriften å vinne denne prisen.

– Vi brukte tilbakemeldingene fra dommerne i forbindelse med forrige NM i forbedringsarbeidet vårt. Det fikk vi glede av under konkurransen. Flere medaljer og mer heder. Deltagelse i NM i kjøttprodukter er den beste måten å utvikle produkter på.

54 ulike pinnekjøtt var påmeldt til NM, og Nordfjord vant for kategori hel side – og på tvers av alle kategorier. «Råvaren er flott og pinnekjøttet smaker svært godt», heter det fra dommerne om den regjerende Norgesmesteren.

De beste julepølsene som ble vurdert i konkurransen ser du her.

I klassen «kake» vant medisterkake fra Jens Eide AS. «Den ser innbydende ut og har veldig god smak og lukt. Produsenten har benyttet gode råvarer og har fin form og fasong», konkluderer juryen.

De beste medisterkakene som ble vurdert i konkurransen ser du her.

Leiv Vidar Slakterforretning AS gikk til topps i påleggskategorien med sin julesylte. «Vi snakker om et veldig godt håndverk, men det kan man vel egentlig forvente av en bedrift med håndverkstradisjoner tilbake til 1950», uttaler dommerne.

Det beste pålegget til julelunsjen som ble vurdert i konkurransen ser du her ser du her.

Solid jury
Mette Juberg hos KLF og Bjørn-Tore Teigen hos Matprat var hoveddommere for konkurransen, og har hatt med seg 12 andre dommere. Alle dommerne er fagfolk med bakgrunn som pølsemakere eller næringsmiddelteknologer. Ingen av dem er ansatt i de bedriftene som deltar i konkurransen.

– For kjøttbransjen er det avgjørende at konkurransen blir helt objektiv. Ingen kjente merkevarer skal ha fortrinn framfor mindre kjente produkter. Dommerne blir presentert for og servert et anonymisert produkt som de tester og smaker før de skriver ned sine kommentarer, sier Juberg.

Etter hvert finnes det mange lokale kjøttvarer. For å få en best mulig bedømming av disse sender kjøttbedriften en beskrivelse på hvordan varene bør tilberedes. Slik kan dommerne smake produkter som er tilberedt på lokalt vis.

Skal du ha pølsefest i romjulen? Her ser du Norges beste spesialpølser.

Råd til forbrukerne
-Hvilke råd vil du gi til forbrukerne som nå skal handle inn julemat?
– Kjøp kvalitet, les varedeklarasjon nøye og se bort fra prisen. De fleste av oss kan spandere på oss den beste maten i jula. Det er med kjøttvarer som med andre artikler. Det er en sammenheng mellom pris og kvalitet, sier Juberg.

Hun legger til at jul er preget av sterke følelser og tradisjoner. En typisk nordmann kan spise hva som helst på juleaften bare det er akkurat det samme som i fjor og hvert år tidligere.

– Og hva spiser hoveddommeren selv på juleaften?
– Ribbe av hampshire-gris. Verdens beste juleribbe, sier hun med et smil, og legger til at rasen også omtales som Rosenborg-gris fordi den er svart og hvit. For en trønder som Mette Juberg er det et ekstra argument.

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.