Fyll julaften? Nei takk.

0

Jula er en tid som de fleste gleder seg til, men, det er altfor mange barn og voksene som også gruer seg til denne tiden. Først og fremst på grunn av fylla. Og som regel er det en person som ikke tåler alkoholinntaket sitt.

Rundt 30 000 barn rammes i alvorlig grad av foreldrenes alkoholbruk. Mange flere, både barn og voksene, preges på annet vis. Én av fem kvinner sier at julefeiringen er mindre hyggelig på grunn av andres alkoholbruk. Over 80 prosent snakker aldri om alkoholbruk i forkant av jula.

Det går fram av undersøkelsen Ipsos MMI gjorde 2012.

Og det er ikke folk med alkoholproblemer som er de store synderen. Nei, det er deg og meg. Vi som har et såkalt normalt alkoholkonsum.

Man vet at alkoholsalget er på sitt høyeste i desember, og det er nok nærliggende å anta at andelen mennesker som har et ellers helt greit forhold til alkohol resten av året, kan risikere å drikke mer og dermed gi menneskene rundt en, negative opplevelser nettopp i jula. Og vi vet det er den vanlige, berusede nordmann som utgjør den aller største andelen av voldstilfeller knyttet til alkohol, ikke de få med alkoholproblemer.

Uansett hvordan man vrir og vender på det, så er alkohol en gift. Og er det sånn at man ikke tåler å drikke alkohol, ja da får man bare la være. Det er ingen unnskyldning at man var full da man var en drittsekk. For flatfylla er noe av det mest egoistiske jeg vet om. Og egoisme er ikke det jula handler om.

Bare for en god ordens skyld, jeg nyter både øl og vin i jula. Jeg mener ikke at man ikke skal nyte sin vin, juleøl og akevitt til julematen. Men, det er snakk om å nyte. Og den største nytelsen med jula, er å være sammen med dem man er glad i. Edru.

Kilde : SIRUS-Rapport nr. 9/2009

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.