Slik lager du sild til jul.

 

Av Hallfrid Simonsen

Vi spiser stadig mer sild som pålegg, viser tall fra Norges sjømatråd. I desember spiser vi tre ganger så mye sild som ellers i året.

Sild med poteter til middag er så å si et tilbakelagt kapittel i Norge. Nå er det bearbeidet sild på glass i forskjellige varianter som gjelder. Og vi spiser stadig mer av det.

I 2010 ble det fortært 2217 tonn sild i ulike sauser her til lands. I 2013 hadde dette økt til 2519 tonn, en økning på 14 prosent, viser salgstall fra Norges sjømatråd.

– Vi ser at tradisjonell sursild viser en nedadgående tendens, mens tomatsild, sennepssild og annen påleggssild blir stadig mer populært, sier prosjektleder Synne Guldbrandsen i Sjømatrådet.

Det er de eldste som spiser mest sild, og de spiser den også oftere og gjennom hele året. De yngre spiser helst sild til spesielle anledninger, som i jula.

Tradisjonell julemat

Sild appellerer til moderne forbrukere, mener forsker Annechen Bugge i Statens institutt for forbruksforskning.

– Men den må være beinfri og tiltalende. Godt stekt sild med mye bein, servert sammen med potet, passer ikke inn i dette bildet, sier hun.

Bugge er ikke overrasket over at konsumet av sildepålegg øker.

– Sild inngår som en av de norske, tradisjonelle rettene i jula. Samtidig er det økende interesse for sunne fett-typer og fet fisk, og der passer sild godt inn, sier Bugge.

I jula er tradisjoner viktigere for mange nordmenn enn ellers i året.

– Det er få som ønsker å prøve nye ting i jula. Da er vi opptatt av maten vi er vokst opp med, og nye ingredienser og matprodukter prøver vi heller resten av året, sier Bugge.

Nye smaker

Synne Guldbrandsen i Sjømatrådet mener også at interessen for sunn mat er en viktig årsak til at konsumet av påleggssild øker.

– Produsentene har dessuten blitt flinkere til å ha emballasje og forpakninger som ser mer fristende ut enn før, og glassene har blitt mindre, sier hun.

Det gjør det enklere å teste nye sildeprodukter.

– Silda har tidligere blitt forsømt når det gjelder innovasjon og produktutvikling, men nå ser vi at flere av produsentene har tatt tak i dette, og det går i riktig retning, sier Guldbrandsen.

Hun peker på at det har kommet flere nye varianter av sild på glass, hvor mer moderne smaker som ingefær og eksotiske krydder er brukt.

– Produsentene har begynt å plukke opp trendene og smakene som vi har sett en stund i det norske kostholdet. Håpet er at det skal lokke nye forbrukere til å prøve seg på sild i større grad, sier Synne Guldbrandsen i Norges sjømatråd.

FAKTA

Så mye sild spiste vi i fjor:

  • Sursild: 1351 tonn
  • Sild på glass i annen saus: 2519 tonn
  • Fersk naturell: 112 tonn
  • Fryst naturell: 76 tonn
  • Fersk hel: 57 tonn
  • Ferske fileter: 28 tonn
  • Sild (totalt): 4633 tonn

Kilde :  Norges sjømatråd

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.