Koppenberg

I dag er det Flandern rundt. Eller som de sier i Flandern, Ronde van Vlaanderen. Og det er ikke hvilket som helst løp som går av stabelen. Det er nemlig den 100 gangen at løpet blir arrangert.

Og akkurat som Flandern Rundt er en av klassikerne i sykkelverden, er Leffe en av klassikerne i den belgiske ølverden.

Notre-Dame de Leffe 1700 tallet
Notre-Dame de Leffe 1700 tallet

Nå har Notre-Dame de Leffe noen flere år på baken enn Flandern rundt. Klostret ble grunnlagt i 1152 og knappe hundre år senere, i år 1240, begynte de å brygge øl. Premonstratenserordenen, munkeordenen som har Notre-Dame de Leffe, var kjent for sin gjestfrihet og alle pilgrimmer var hjertelige velkommen til klostret. På denne tiden herjet pesten og var det noe alle visste, så var øl bra mot pest. Derfor grunnla

1b5a2798_2klostret i 1240 bryggeriet. At det kunne være at man kokte vannet under bryggprosessen og det kunne være en av årsakene til at øl var bra mot pest, var noe man fant ut av langt senere. Uansett pesten og andre besvær som ølet skulle hjelpe mot, så ble ølet så godt at bare det var verd en pilegrimsreise. En av bryggerimesterne lagde til og med så godt øl at folk heller ville drikke det, enn å gå til messe på søndager. Og sånn kunne man jo ikke ha det, så abbeden forbød akkurat det ølet. Og sånn gikk nå dagene. Helt frem til den franske revoulusjonen da klostret og bryggeriet ble plyndret og brent ned. Og det  ble Premontratenserordenen også. Heldigvis for øl-elskerne kunne orden igjen konstituere seg i Wien 1883. I 1913 hadde den fem cirkarier, de fleste i Østerrike, Belgia og Nederland. Og bra var jo det. For alle trodde leffe_triple_ogive_1jo at Notre-Dame de Leffe bare var et minne om et sted med bra øl. Men munkene ville det annerledes. Så i 1929 ble klostret gjenoppbygd. I 1952 ble abbed Nys enig med Albert Lootvoet fra AB – InBev om å brygge Leffe med de samme, gamle, men svært så hemmelige oppskriftene. Og abbed Nys var ingen dum mann som tok alt hva de store bryggeriene sa for et godt ord. Og er det noe den katolske kirken har, ved siden av munker og nonner, så er det noen sylskarpe jurister. Og derfor tjener Notre-Dame de Leffe gode penger på sine gamle oppskrifter fra 1240.  AB – InBev, på tross av at de er en av verdens største bryggerier, har ikke en mulighet i helvete til å endre oppskrifter, produksjon eller betaling av Leffe. Og det er jo kjekt å tenke på mens man venter på at  Ronde van Vlaanderen skal starte.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.