Tall fra SSB viser at nordmenn drikker mindre. Men er det sant?
Tallen fra SSB viser at omsetningen på vin og øl gikk ned med henholdsvis 3,9 og 1,8 prosent i 3. kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor. Dette tilsvarer en nedgang på vel 700 000 liter vin og 1,2 millioner liter øl.
I følge SSB så er registrert omsetning i 3. kvartal i år var 17,7 millioner liter vin og 65,6 millioner liter øl. Brennevin og rusbrus hadde derimot en vekst på henholdsvis 23 000 og 220 000 liter i samme periode. Det ble omsatt 2,7 millioner liter brennevin og 4,1 millioner liter rusbrus i denne perioden.
Den samlede omsetningen målt i ren alkohol var 126 000 liter i 3. kvartal i år, 1,9 prosent mindre enn samme periode i fjor.
De ni første månedene i år ble det registret omsatt 18,4 millioner liter ren alkohol. Det er en nedgang på 276 000 liter, eller 1,5 prosent, sammenlignet med samme periode i 2013. Omsetningen fordelte seg på 8,2 millioner alkoholliter øl, 6,7 millioner alkoholliter vin, 2,9 millioner alkoholliter brennevin og nesten 500 000 alkoholliter rusbrus.
Er det reelle tall?
Men, er viser disse tallene det reelle alkoholkonsumet i Norge? Tvilsomt, ifølge Vin – og brennevinleverandørenes forening (VBF)
Septembertallene fra Statistisk Sentralbyrå viser at nordmenn handlet for 13,6 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i firekvartalsperioden fra 3. kvartal 2013 og til og med 2. kvartal 2014. Dette er en økning på 1,1 milliard, eller 9 prosent, sammenlignet med tilsvarende periode ett år før. Alkoholhandel er en vesentlig del av dette.
-For tredje gang siden FrP-lederen inntok Finansdepartementet gjør Siv Jensen det mer attraktivt å handle alkohol i utlandet. Avgiftene øker, Vinmonopolet får dårligere rammevilkår, og det stimuleres til lite miljøvennlig handel.
– Dette er stikk i strid med hva folk flest i Norge ønsker, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF.
I følge VBF, er det er en kjent sak at Vinmonopolet merker effektene av de økte taxfreekvotene. Salgstallene på brennevin har lenge vært negative, nå flater også vinsalget ut. Norge kan tape over 4 milliarder kroner i avgiftsinntekter når nordmenn handler ute i stedet for hjemme i Norge. Effekten av tilleggskvoten Regjeringen innførte i sommer, mer vin mot tobakk, tilsvarer omtrent 400 millioner alene.
Regjeringen øker grensehandelen.
I avtalen mellom H+FrP+V+KrF sies det alkoholpolitikken skal ligge fast her til lands. Det innebærer en ansvarlig alkoholpolitikk, og at Vinmonopolet skal stå for salget i Norge. I praksis sender Regjeringen folk utenlands, sier Jordheim.
Bondevik-regjeringen reduserte i 2002 og 2003 avgiftene på brennevin med 23 prosent. Effekten var et fall i grensehandelen, økt handel på Vinmonopolet og at Tollvesenets beslag av smuglersprit falt.
– Nordmenn flest ønsker helt enkelt at vi får alkoholpriser innenlands som nærmer seg de svenske, sier Jordheim.