For noen år siden, ble jeg spurt om vinforslag til noen matretter som en vegan laget. Ikke at jeg visste så mye om veganer, jeg trodde de var som vegetarianere flest. Så jeg så på sammensetningen av råvarer og kom med noen vinforslag samt en enkelt øl.

17579-Principiano-Dosset-Vino-Rosso-8EA1685-500hOg gjett om min forundring da en meget opprørt person fortalte meg de vinene og den ølen inneholdt substanser av eggehvite. Jaha, tenkte jeg og hadde lært noe nytt. Kom aldri med vinforslag til veganer. Uansett, her er en vin som selv veganer kan drikke. Og ikke bare veganer, for dette er en fantastisk vin. Som jeg vil komme tilbake til litt senere.

Vinprodusenten Ferdinando Principiano bruker ingen tilsetningsstoffer i vinen, heller ikke klarerer han med eggehviter. Men, han har ikke gjennomført den tradisjonelle tilnærmingen totalt, all den tid han bruker stål til både gjæring og modning for de fleste av vinene sine.

6Principiano Dosset 2013, Piemonte, Italia. 86 poeng.

Først som sist, Principiano Dosset 2013 er en fantastisk opplevelse. Og det til en utrolig billig penge. Fargen er dyp rød, duften litt rå, animalsk med litt mørke bær. Kirsebær kanskje. Etter en liten stund i glasset, åpner den seg og fyller rommet med sine herlige dufter. Og så over til det viktige. Smaken. Den er helt rock and roll, som vi sa i Lillestrøm i gamledager når noe var riktig bra. Starten er fyldig med litt av den samme råskapen man finner i duften. Nydelig balansert syre, glimrende avslutning. Passer til feit mat og pasta. Og til diverse veganretter. Dette er et riktig bra løp og kjøp vin.

 

2 KOMMENTARER

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.