Mikrobryggeriene i Norge har i underkant av 3% av det norske øl markedet og brygger sånn cirka 770 ulike typer øl. Resten står de store bryggeriene og import, for.

Av og til, så kan jeg bli så eitrende forbanna. Og det er når folk får et religiøst forhold til øl eller vin. Jeg har ikke det minste i mot når folk skriver åpent på bloggen om at jeg tar feil om øl eller at testene våre er ”helt borte i natta”. Nei, det som gjør meg frustrert er når man får anonyme mailer om det samme og som skjeller meg ut for at mikrobryggeriene ikke får seksere på naparbier-nogne-o-black-rainterningen per automatikk. Og at jeg ikke har forstand på øl når jeg ikke slakter ”industriøl”. Og det ene og alene på grunn av navnet på etiketten. Og når man da svarer på mailen og spør om de har smakt f.eks. juleølet fra Hansa, Ringnes, Mack eller hvem det nå er, får man et hånlig ”nei, sånn dritt drikker jeg ikke” Ok, tenker jeg da, velbekommet.

De fleste av de store bryggeriene har veldig dyktige, velutdannede bryggerimestere. Bryggerimestere som leker seg i bryggerienes egne mikrobryggerier og tar frem øl som eventuelt blir satt i produksjon i en større skala. Og denne leken, kan man takke dagens alle mikrobryggerier for. Det er nemlig blitt sånn at vi nordmenn ikke lenger er redd for å prøvde andre typer øl enn pils. Vi vil gjerne ha vår pils, men vi vil også ha IPA, hveteøl, brown ale og hva vet jeg. Og dette tar også nå de store bryggeriene frem. Ringnes med wirbier 6Frydelund Pale Ale, Hansa IPA , Mack sin smakserie med porter, witbier, Brown Ale osv. Osv. Alle med mer eller mindre vellykket resultat. Akkurat som hos mikrobryggeriene.

Så kommer argumentet, de små er handverksbryggerier. Ja, det er de store også. Til en viss grad. Når bryggerne på Mack står og hakker opp koriander og appelsinskall, har de i nett og legger de kjærlig ned i tankene med witbier, er ikke det handverk? Her kan jeg gi flere eksempler. Men det rekker med det ene.

Jeg elsker de norske mikrobryggeriene. Mange av dem gjør en fantastisk jobb med masser av entusiasme og kvalitet. Jeg elsker å smake øl fra Nøgne Ø, Kinn, Lervig, Haandbryggeriet eller Ægir. Men, hvorfor skal jeg velge bort de store? For meg finnes det bare to typer øl. De jeg liker og de jeg ikke liker. Og hvorfor skal min gane velge smak etter etiketten ?

Vær nysgjerrig og prøv så mye du kan. Og vær ikke redd for å si dette er dårlig, dette er bra. Og dette er veldig bra, en til takk.

 

2 KOMMENTARER

  1. Jeg kunne ikke vært mer enig. Hvem drikker vel 600-kroners Amarone mens de snekrer veranda en varm sommerdag? All drikke har hvert sitt formål, og pilsen er kanskje den mest allsidige av dem alle – kanskje med unntak av vann. Jeg har det samme forholdet til drikke, og setter ofte ting på en ja- eller en nei- liste. Ting vi putter i munnen vil til enhver tid være en smakssak, og personlig setter jeg stor pris på tips og råd, men til syvende og sist vil det være min gane som avgjør om jeg synes det er godt eller ikke.

    • Hei
      Jeg kunne ikke være mer enig 🙂
      Og jeg er redd øl skal få samme ølsnobber som vi hadde en periode med vin
      Mvh
      Vidar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.