Bag in Box hevder seg i «Vin-VM»

avanzadoSpanske El Toro Avanzado Bag-In-Box danket ut flaskeviner i «Vin-VM» i Brussel

Selv om nordmenn for lengst har akseptert å handle vin på boks, er det mange som fortsatt forbinder pappvin med tvilsom kvalitet. Produktformen har sine praktiske fordeler, men kan den kvalitetsmessig måle seg med vin på flaske? Og hva skjer hvis en vin på boks meldes på en internasjonal vinkonkurranse og smakes blindt mot flaskeviner?

Katalanske Cellers Uniò ville finne ut av det og sendte inn en 3-liter boks med El Toro Avanzado Crianza 2012 til den internasjonale vinkonkurransen «Concours Mondial» i Brussel tidligere i år. Settingen er ikke helt ulik den berømte «Judgement of Paris» i mai 1976, da den engelske vinskribenten Steven Spurrier arrangerte to smakinger hvor et fransk ekspertpanel fikk smake blindt franske toppviner som Mouton-Rotschild og Haut-Brion og opp mot det beste fra California. Til manges overraskelse, og franskmennenes skuffelse, vant Napa Valley produsentene Chateau Montelena den hvite blindsmakingen og Stag’s Leap Wine Cellars den røde.

I Brussel var overraskelsen kanskje like stor da det viste seg at en pappvin fra Spania kom ut med en sølvmedalje i den gjeve konkurransen. Vinen er en Montsant Crianza med seks måneders fatlagring, altså en kvalitetsvin som normalt ville blitt solgt på flaske.

Mange var skeptiske, også hos produsenten selv, til om vinen ville klare seg like bra på papp, men vinmaker Josep Antón Llaquet hadde klokketro på vinen sin og visste at vinen ikke ville bli dårligere selv om den ble servert fra en Bag-In-Box.

I Spania selges vinen under navnet Dairo, og vant i 2013 gullmedalje i Berliner Wine Trophy, mens den på eksportmarkedet har blitt tappet på papp og fått det kledelige navnet El Toro Avanzado, «den avanserte oksen».

Vinmakeren

Josep Antón Llaquet er utdannet vinmaker fra universitetet i Tarragona i 1996. Han er 49 år og har jobbet hos kjente katalanske produsenter som René Barbier og Freixenet. Josep er i dag president i den katalanske vinmakerforeningen og «Cap d’Enologia», sjefsvinmaker, hos vinkooperativet Cellers Uniò.

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.