490 år siden akevitten kom til Steinvikholmen
Pressemelding
13 april 1531 fikk Norges siste katolske erkebiskop Olav Engelbrektsson en flaske akevitt levert til Steinvikholm slott. Flaska var en gave fra lensherre Eske Bille i Bergen, og med den fulgte et brev som beskriver «nogit Watn som kallis aqua vite» Dette er den tidligste forekomsten av akevitt i skriftlige kilder i Norge, og derfor har Eske Bille blitt utnevnt til produsent av det første norske brennevinet. Ennå, nesten 500 år senere, feirer vi 13. april som «akevittens dag».
Olav Engelbrektsson hadde fast bosted på Steinvikholm slott på Skatval i Stjørdal kommune. Det fungerte som den katolske kirkens siste skanse i Norge før erkebiskopen ble tvunget i landflyktighet ved reformasjonen i 1537. Slottet ble restaurert på 2000-tallet, og er mulig å besøke. Hvert år settes operaen Olav Engelbrektsson opp her.
Steinvikholm Aquavit ble lansert etter initiativ fra Stjørdal Næringsforum i 1999, og i år kom akevitten med en ny, elegant etikett. Akevitten har en flott aroma av karve, appelsin, fennikel, tropisk frukt, røyk og fat. Røyksmaken kommer fra en andel røykt malt fra Trøndelag.
Mer om Atlungstad Brenneri og Håndverksdestilleri:
Atlungstad er Norges eldste brenneri som fortsatt er i drift. I 1855 gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi.
Rent vann var viktig i flere av brenneriets prosesser. Derfor ble fabrikken lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn. Beliggenheten ved Mjøsa var også viktig for å lette varetransporten, som helst foregikk til vanns, og brenneriet var et av landets ledende i siste halvdel av 1800-tallet og fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008.
I 2013 ble Atlungstad brenneri opprettet som industrielt kulturminne, og produksjonen startet opp igjen i 2014.
Atlungstad Håndverksdestilleri holder til i Atlungstad Brenneris historiske lokaler og driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper. Vi er stolte av å kunne videreformidle den nasjonale kulturarven gjennom vår kunnskap om og lidenskap for godt håndverk.