Zabaglione, dessert for en søtmons.

Zabaglione er Italienernes favoritt dessert eller tilbehør til dessert.

Opprinnelsen til denne tykke sausen, finnes i et utall varianter. Den mest kjente er historien er om den italienske adelsmannen Giovan Paolo Baglioni, med tilnavnet «Zvan Bajoun», som dagen før et slag, sto uten mat til soldatene sine. Derfor sendte han ut soldater for å lete etter mat, et penere ord for å plyndre de lokale bøndene,  og de kom tilbake med litt egg, en skvett vin, villhonning og urter. Kokken til Bajoun vispet det hele sammen og ga det et oppkok. De sultne soldatene spiste og sov søtt med fulle mager. Dagen etter kjempet de med stor glød og energi, og de vant slaget. Da soldatene ble spurt hvor de hentet denne styrken fra, svarte de «Zvanbajoun» –et ord som gjennom tiden har utviklet seg til zambajoun, zabajoun, zabajone, zabaglione, og sabayonne på fransk.

Akkurat som med historiene om Zabaglione, finnes det et utall av oppskrifter og variasjoner på desserten. Noen serveres kalde andre varme. Beroende litt på hvilken årstid det er. Felles for alle sammen, er at de er veldig enkle å lage. Og du kan bruke den til frukt, bær eller hva du nå enn liker.

Zabaglione med vaniljeis.

Ingredienser til fire personer:

  • 2 eggeguler
  • 4 kuler vaniljeis
  • 1 dl. Marsala
  • 1 dl. Hvitvin
  • 80 g sukker.

Så er det bare å brette opp ermene og sette i gang. Pisk eggeguler og sukker til du ser mannen med ljåen eller har fått en prefekt eggedosis. Jeg har sett at i Italia så pisker de over et varmebad, men sjøl har jeg aldri gjort det. Vend ned Marsala og hvitvin.  Så er et bare å legge opp isen, ha over sausen og riv litt sjokolade over.

Zabaglione med prosecco.

En annen variant, er fra matprogrammet til Nigella Lawson. Nå skal det sies at jeg har sett eksakt samme variant i en ”høl i veggen” restaurant i Palermo for mange år siden.

Ingredienser til to personer :

  • 2 Eggeguler
  • 2 ss. Sukker
  • 3 ss. Prosecco
  • 1 dl. Kremfløte
  • reven sjokolade til pynt.

Som ovenfor, handler det om å piske. Gjerne over et varmebad. Begynn med eggeguler og sukker. Og pisk den til volumet har økt til det tredoble  og du har en eggedosis du aldri har hatt før. Så heller du proseccoen sakte i mens du fortsetter å vispe. Og når det er gjort, så tar du bollen ut av varmebadet og lar det hele kjøle ned. I mellomtiden kan du piske fløten til den blir krem. Og når moroa er kjølt av, så vender du forsiktig i kremen, har det i to glass og pynter med reven sjokolade. Også er det bare å nyte.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.