Godnatt drink, fungerer det?

søvnOm du er blant de som tar et par glass vin om kvelden for å roe ned og sove bedre, må jeg skuffe deg. Joda, du blir søvnig og du sovner kanskje fort. Men nattesøvnen blir betraktelig dårligere.

Det er professor i neurologi,  Mahesh Thakkar ved Missouri Universitetet som har forsket på hvordan alkohol påvirker søvn, i fem år. Grunnen er at hver femte amerikaner hevder de må ha en drink eller et

Professor Mahesh Thakkar
Professor Mahesh Thakkar

glass vin for å kunne sove. Og nå har han publisert resultatet i det vitenskapelige tidsskriftet «Alcohol.» Og konklusjonen er, ikke noe mer vin på meg før jeg skal sove.

Det at man blir søvnig og sovner raskere, er blitt bekreftet av studien. Også at man sover dypere i den første delen av søvnen.  Men studien viser også at man sov mye mer urolig og våknet en rekke ganger i andre halvdel av søvnfasen.

Professor Mahesh Thakkar mener etter å ha gjort en rekke laboratorieforsøk på rotter og mus, at alkohol forhøyer adenosin, en nevrotransmitter, i hjernen og som så ødelegger den naturlige søvnen. Med andre ord, alkoholen ødelegger sovemønsteret og gjør deg veldig mye mindre opplagt neste morgen.

En annen sak som forskningen viste, var at fulle rotter våknet oftere på natten og hadde problemer med å sovne igjen.

Så nå vet du det.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.