Marlborough, Copyright: petervick167 / 123RF Stock Photo

New Zealand er det yngste vinlandet i den «Nye Verden».

Det har vært dyrket vin på New Zealand i mer enn hundre år. Den første vingården ble anlagt i 1851 av den katolske kirken rundt Hawkes Bay. Men, den egentlige vinhistorien på New Zealand er bare 30-40 år og landet blir betraktet som verdens yngste vinland. Opprinnelig dyrket de først vin på Nordøya, men i dag er det mer og mer vanlig å dyrke vin på den langt kjøligere Sørøya. De mest kjente områdene er Marlborough, Canterbury og Central Otago.

new_zealand_rel_2006I et globalt perspektiv, har New Zealand en svært liten vinproduksjon. På verdensbasis så rangerer de vel på en 30 plass når det handler om produksjon. Men, som kvalitetsproduserende vinland rangerer de betydelig høyere og noen vinkjennere mener at landet har potensial til å være blant de beste vinlandene i verden. En av fordelene New Zealand har som vinland og som gjør at de kan toppe kvalitetslista, er at det er et så nytt vinland. De har nemlig ikke de strenge reglene for dyrking av druer og produksjon av vin slik tradisjonsrike Frankrike og Italia har. Det gir ambisiøse og dyktige vinmakere frihet til å finne de beste løsningen og forme New Zealands vinindustri.

Klima

New Zealand er verdens sørligste vinland. Og dermed blir det også betraktet som et kjølig område for vindyrking. Men, det er varmt og fuktig i nord og kjølig og tørt i sør. I sør blir vinene friske og saftige og minner mer om europeisk vin enn for eksempel australsk. Vest for den langsgående fjellkjeden, The Southern Alps, regner det altfor mye for at vin kan dyrkes. Øst for fjellene er klima og jordsmonn ideelt for mange druetyper. New Zealand er fortsatt mest kjent for sine Sauvionon Blancs fra Marlborough, men kvaliteten og bredden vises vel så godt med andre druer og regioner.

Druer.

Når vi snakker om rødvin, så har New Zealands vinbønder staset hardt på den vanskelige drua Pinot Noir. Det er vel knapt en blå drue som er vanskeligere å dyrke enn akkurat den. Men, i dag står den for cirka 50% av de røde vinene. Og det er vin som er så vellykket at de nevnes i samme åndedrag som Pinot Noir vin fra de mer kjente områdene i Europa.

Den viktigste grønne drua, er uten tvil Sauvignon Blanc- en drue som dominerer stort. For eksempel har vinområdet Marlborough skapt en helt egen ”sprø” aromatisk stil som har fått mye annerkjennelse og suksess rundt omkring i verden. Og det er kanskje ikke uten grunn at over 74% av all vin som New Zealand eksporterer er Sauvignon Blanc.

Av andre druer som dyrkes, må vi ha med den blå drua Cabernet Sauvignon som dyrkes rundt Auckland samt noe Merlot. Av grønne druer så dyrkes det også litt Chardonnay. Blant annet en variant som er helt uten eiketreslagring.

Vindistrikt.

Som sagt så dyrkes det vin både på Nord- og Sørøya. Noen av de beste regionene er:

  • Auckland – ett varmere distrikt som er mest kjent for å lage New Zealands beste Cabernet Sauvignon viner.
  • Central Otago- på Sørøya er verdens sørligste vindistrikt og man kan finnen noen helt greie riesling viner der.
  • Gisborne – på østkysten var tidligere det viktigste området i New Zealands vinverden. Men de seneste årene har regionen mistet mye av sin tidligere status.
  • Hawke Bay – lager noen fantastiske rødviner.
  • Marlborough – Etter min mening det viktigste distriktet på New Zealand. Ligger helt nord på Sørøya og produserer store kvantiteter Sauvignon Blanc av veldig høy kvalitet.
  • Martinborough – Ligger lengst sør på Nordøya og har de kjente produsenten Dry Creek og Ata Rangi.
  • Nelson – med en av Nya Zeelands beste produsenter, Neudorf.

I morgen kommer Godt Drikkes anmeldelser på noen av de beste vinene fra New Zealand.

Kilder: Oxford Vinleksikon, Wikipedia, Egene notater.

 

3 KOMMENTARER

    • I morgen kommer jeg med forslag på vin og hva man kan bruke dem til. Og laks er så absolutt et forslag som passer sammen med NZ vinene:)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.