Om du trodde at det var kun vin man fikk fra Rioja, tok du skammelige feil. Fra Rioja kommer det nemlig øl.

Cervecera Artesana Riojana er et nyåpnet mikrobryggeri som ligger i Nalda, i Rioja. Et sted hvor de kan dra full nytte av den høye kvaliteten som naturen i området byr på, lokalt vann og med råvarer selv de mest kresne øl-entusiaster kan være tilfreds med.

Det som skiller bryggeriet fra de fleste andre bryggerier, er hvordan og hvilke råvarer de bruker. Tross alt befinner de seg midt i et av verdens beste vindistrikt, så det er temmelig naturlig, i alle fall for dem, å bruke druemost og andre aromaer som man vanligvis forbinder med vin. Men, selvfølgelig bruker de også Barley malt, hvete, humle og krydderurter.

I Norge har bryggeriet tre øl på markedet. Irriterende nok, selges de kun på horeca markedet.

Ceriux Negra

En porter type, laget på Hvete, malt, humle og Rioja druemost og vann fra en kilde i den øvre delen av Iregua vassdraget. Ølet er ufiltrert, gjæret to ganger, siste gangen på flaske.

En mørke brun farge med et lyst skum på toppen. Aromaer av brent kaffe, lakris og bitter sjokolade med en sterk essens av humle mot slutten. Et øl som skal gå bra sammen med fisk med sterk saus. Mexicansk og asiatisk mat, ostetallerken med nøtter og marmelade. Desserter med kraftig sjokoladesmak.

Ceruix Tostada.

Dark Ale, brygget på hvete, malt, humle og Rioja druemost. Ufiltrert, dobbel gjæret ale, gjæret og lagret i over en måned og deretter gjæret igjen i flasken i temperaturkontrollert rom.

Et øl med mahogni farget preg, kremet skum og smak av ristede hasselnøtter, karamell, rosiner og kaffe. En god balanse mellom bitterhet og sødme med en fin ettersmak av tørket frukt og lakris.

Palax,

er det siste skuddet på stammen. Et lyst lagerøl brygget på 55% hvetemalt og 45% byggmalt, samt Magnum humle. Ølet er ikke tilsatt noen tilsetningsstoffer eller noen form for kunstig pasteurisering. Her skjer gjæringsprosessen helt naturlig ved lav tempratur. Andregansgjæring skjer på flaske og derfor vil du se at det kan ligge noe bunnfall igjen i flasken, da den er ufiltrert. Dette gjør at ølen får et mer «hjemmelaget» preg, hvor man kan føle en naturlig god smak og aroma.

Et lyse gult øl, litt grumsete på fargen, fint og delikat skum. Duft av honning, med florale toner og et hint av citrus. Frisk og fruktig på smak, et hint av bitterhet mot slutten. Et veldig balansert øl som er lett å like og enkel å drikke.

Så, for å smake dette ølet, får du mase på din lokale pub eller vertshus. Det kan være verdt det.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.