Ukens vin er ikke bare en vin. Men tre viner fra Burgund, produsert av den utrolig dyktige vinbonden Francois Carillon.

Han holder til i selve hjertet av Burgund, Côte de Beaune. Og eier i dag seksten hektar med vinmarker fordelt i Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet og Saint-Aubin. Blant disse vinmarkene har de 9 Premiers crus.

Carillon-familien har dyrket druer i Puligny-Montrachet i nesten 500 år. Gamle skriftlige kilder som fantes i Puligny, forteller om livet og arbeidet til Jean Carillon allerede 1520. Familien hans fortsatte å dyrke jorden og vingården frem til vinlusa herjet på slutten av det nittende århundre.

Prosper og Jeanne Carillon måtte forlate regionen og jobbe i nærheten av Paris men vendte senere tilbake. Av kjærlighet til stedet og landbruket. Produksjon av kvalitetsvin forutsetter at det arbeides seriøst og langsiktig både i vinmarkene og i kjelleren, noe familien har opprettholdt i alle disse årene.

Alt starter i vinmakren.

I følge Francois starter alt i vinmarkene. For å få de beste druene som mulig, så bruker Francois en miljøvennlig tilnærming til vinproduksjon. Respekt for miljøet og levende organismer er noe han setter høyt og har stor respekt for.

Siden 1992 har ugress ved vinstokkene blitt fjernet ved brøyting med hest, og ingen ugressmiddel blir brukt. Beskjæring av vinstokkene utføres manuelt og utbyttet er strengt kontrollert gjennom grønn høsting, der en andel av druematerialet på hver stokk skjæres bort, omtrent på det tidspunktet når druene begynner å skifte farge. Alt for å gi mer energi til de gjenværende druene, som selvfølgelig høstes for hånd. Og alt dette gir noen helt utrolige viner.

Carillon Puligny-Montrachet 2015. Frankrike, Burgund, Puligny-Montrachet. Pris kr. 545,- Poeng 92/100

Drua er Chardonnay. Fin gyllen farge. Bra duft av pære, modne epler med små hint av tre og urter. Fyldig og fruktig på smak. Meget bra balansert. Lang fruktig ettersmak. Passer bra til kos men kan også brukes til sjømat. Meget bra kjøp.

Carillon Bourgogne Chardonnay 2017. Frankrike, Burgund. Pris kr. 259,90 Poeng 90/100

Drua er selvfølglig Chardonnay. Gyllen med et grønt skjær. Bra duft av epler, sitrus med hint av tre. Meget bra fylde på smak. Frisk og fruktig. Lever fint opp til duften. Godt balansert syre og sødme. Lang og god ettersmak. En ekte kose vin som man også kan bruke til sjømat. Her er det mye vin for pengene. Meget bra kjøp.

Carillon Bourgogne Aligoté 2017. Frankrike, Burgund, Bourgogne. Pris kr. 234,80 Poeng 89/100

Drua er Aligoté. Gulgrønn farge. Meget bra duft av sitrus og epler med hint av blomster. Smaken er frisk og fruktig med en fin fylde. Bra balansert syre og sødme. Lever opp til duften med sine epler og sitrus. Meget god ettersmak. Passer bra sammen med grilla fisk og til kos. Personlig synes jeg at Aligoté er en undervurdert drue. Når de er som best, så gir de en fantastisk vin. Akkurat som denne. Løp og kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.