Morgendagens etappe starter i Ypres og går langs den fransk-belgiske grensen hele veien til Arenberg Porte du Hainaut
Ypres
Start byen Ypres eller, leper på engelsk, Yper på tysk, er kanskje mest kjent for sine tekstiler. De er en kommune i den belgiske provinsen Vest-Flandern. Ypres var en betydelig by i middelalderen, og var på 1300-tallet sammaes med Gent og Brugge et sentrum for tekstilindustrien i Flandern, som omfattet line- og ullveverier. Mot slutten av 1300-tallet skal Ypres hatt minst 100.000 innbyggere.
Kledevevernes hall, Lakenhalle, ble ferdigbygd i 1380. Med sin rike gotiske stil, en 140 m lang fasade og et 70 m høyt tårn regnes den som en av middelalderens fremste arkitektoniske verker i området.
I 1383 ble Ypres beleiret av engelskmennene, som var i forbund med den rivaliserende byen Gent. Ypres klarte å motstå beleiringen, som etter en tid ble hevet. Næringsvirksomheten fikk imidlertid en knekk av beleiringen, for mange arbeidere hadde under denne bosatt seg på andre hold, og fortsatte sin virksomhet på de nye stedene også etter at beleiringen var over. Egentlig gjenfant Ypres aldri til sin gamle velmakt etter denne beleiring.
Under 1500-tallet var Ypres et midtpunkt for motstanden mot Spania og måtte i 1584 tåle en ny brutal beleiring av Alexander Farnese. Etter denne beleiring ble det oppgitt at befolkningen var nede på 5. 000 personer. Under 1600-tallet var Ypres et viktig strategisk punkt og et mål for flere krigsoperasjoner. Byen ble inntatt i 1648 av Condé, i 1649 av spanjolene, i 1658 av Turenne og i 1678 av Ludvig XIV, som beholdt byen helt til freden i Utrecht i 1713. Festningsverkene ble lagt ned i 1781, ble gjenopprettet i 1815, men ble deretter revet nok en gang. En evig rundgang i europeisk historie.
Under første verdenskrig braket det løs en gang til. Man regner r tre store slag ved Ieper. Under det første slaget om Ypres. 31. oktober til 22. november, 1914, gjenerobret britiske soldater byen fra tyske styrker. Under det andre slaget om Ypres, 22. april til 25. mai, 1915, benyttet tyske styrker giftgass, for første gang på vestfronten og de erobret noen viktige åser rundt byen. Under det tredje slaget om Ypres, 31. juli til 6. november, 1917, gjenerobret britiske, canadiske og ANZAC-styrker åsene og led store tap. Dette slaget er også kalt slaget om Passchendaele.
Et stort antall krigskirkegårder av forskjellige nasjonaliteter i området. Og selv om Jens Bjørneboe hevdet at der offiserene ble gravlagt, vokste gresset kraftigere på grunn av bedre kosthold, har jeg ikke sett det selv.
Verdens beste øl
I dag er Ypres kjent for noe helt annet enn krig. Nemlig verdens beste øl. Trappistklosteret Saint-Sixtusabdij, som har bryggeriet Westvleteren, ligger rett i nærheten av Ypres. Men, det er ikke bare bare å få tak i ølet hos munkene. Man må ringe og bestille, og det er ikke alltid de svarer, så tar det seksti dager før du kan kjøre og hente ølet. Og du får bare kjøpe to kasser. Når du har fått dine to kasser, tar det seksti dager før du kan bestille nye øl. De brygger ikke mer enn hva som kreves for å vedlikeholde klostret og til veldedighet. Og de er sletts ikke billige. 10€ for en 33cl flaske. Annet trappist-øl koster rundt regnet 2–5€. Amundsen i Oslo har visstnok ølet på sin meny. Uten at jeg riktig kan forstå hvordan da man ikke får videreselge ølet, Kjøpere av ølet får nemlig en kvittering med teksten Niet verder verkopen, «Ikke selg videre». Klosteret er sterk motstander av videresalg og det er dets ønske at ølet kun skal kunne kjøpes via klosteret eller kaféen på andre siden av gaten fra klostret. Westvleterenøl som selges andre steder, selges uten klosterets tillatelse. Og, jeg vil nok ikke betale 300 kroner for en flaske.
Min favoritt er Trappist Westvleteren Blond. Den har en nydelig krydret duft med litt pepper og malt. Smaken er sitrus og kraftig humle som balanseres perfekt av en kraftig malt. Ettersmaken er perfekt bitter, sitrus og malt.
Arenberg Porte du Hainaut
Det har vært målgang en gang tidligere Arenberg Porte du Hainaut. I 2010 og da vant Thor Hushovd. Og det er vel det stedet er mest kjent for. Da er det kanskje bedre å bevege seg et lite stykke til. Helt til den lille byen Hordain. Der finner vi bryggeriet Brasserie la Choulette, Deres fruktøl eller La Choulette framboise er fremragende. Det er en belgisk tradisjon å lage kirsebær øl, Kirek og som regel er det en god opplevelse. Men, bringebærølet til Brasserie la Choulette er som sagt fremragende og vel verdt de ekstra kilometerne.