Le Touquet-Paris-Plage er den første startbyen når Touren endelig har klart å komme seg over kanalen til Frankrike.

Dette er et sted som ble skapt på begynnelsen av 1900 tallet da engelske turister trodde gresset var grønnere og vannet var varmere på den andre siden av kanalen. I dag er stedet blitt mer et trafikk knutepunkt med Route nationale 1 og jernbanestrekningen Paris–Calais–London.

Selv om stedet er et turiststed og et trafikk knutepunkt, så har stedet fostret en rekke kjente personer. Blant annet Jacques Delcourt som var president i det europeiske karateforbundet og ikke minst så kommer den fantastiske fiolinisten Christian Ferras fra Le Touquet-Paris-Plage.

De har også en rekke kulinariske spesialiteter. Blant annet Soupe de poisson Pérard og ikke minst, moules-frites. Blåskjell med pommes frites .

Moules-frites.

Dette er en rett som er utrolig enkel å lage. Personlig liker jeg best å lage det med den algeriske pølsa Merguez. Så her er forslaget mitt på Moules frites med Merguez og hveteøl.

Ingredienser for 4 personer

Om du vil bruke den som hovedrett, er dette nok til to personer.

 • 1 kg ferske blåskjell med skjell
 • 1/2 purre
 • 2 ss olivenolje
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 ss hakket frisk timian eller 1 ts tørket
 • 1 ts salt
 • 1 klype hvit pepper
 • 3 dl hveteøl
 • pommes frites
 • majones
 • karri ketchup
 • 4 Merguez pølser

Sånn går du frem-

Brosten i Lille. Copyright: willowdog / 123RF Stock Photo
Brosten i Lille.
Copyright: willowdog / 123RF Stock Photo

Siden vi er på vei til Belgia, så setter vi på Jacques Brel, Les Bourgeois. En fantastisk mann som er ganske bra på å minne oss på at årene går. Og for at man kommer i en herlig stemning med hveteøl og hans helt fantastiske musikk.

Skrap og vask blåskjellene. Sørg for at de er lukket eller at de lukkes når du trykker dem i f.eks kjøkkenbenken. Skyll og skjær purren fint. Fres den i oljen i en panne i ca 2 minutter. Rør hele tiden. Skrell og finhakk hvitløk. Legg hvitløk og timian i pannen og la det surre i ca 1 minutt. Så legger du blåskjellene i pannen. Tilsett salt og pepper. Rør forsiktig. Hell i øl, ha på et lokk og la det småkoke til skallene av blåskjellene har åpnet seg, det tar ca 5 minutter. Gjør nå ikke den dumheten jeg gjorde første gangen jeg lagde Moules frites med øl og bruk for mye av ølet. Da smaker det faen for å si det pent.

Serveres umiddelbart med chips, majones, karri ketchup og Merguez pølser.

Lille Métropole.

Målbyen Lille ligger helt på grensa til Belgia. I følge mytene ble byen grunnlagt cirka år 600. Første kildeomtalen er dog fra 1066. Navnet kommer fra insula or l’Isla som reflekterer det tidligere myrområde, der Lille sannsynligvis var en øy. Lille var i middelalderen hovedby i grevskapet Flandern som var et av de rikeste områder i Europa på grunn av sin produksjon av tekstiler. Via arv, ble byen en del av Burgund i 1369. Underlig å kunne arve en hel by, men på 1400-tallet hadde byen vokst til en befolkning på omtrent 25.000. Sammenlignet med Bergen som hadde 3000 innbyggere på den tiden. Etter at den nordlige delen av Burgund falt til Habsburg i 1477,ble Lille en del av de spanske Nederlandene. Og det var jo ikke særlig populært hos franskmennene som tok byen tilbake 1667 og det likte ikke spanjolene som tok byen tilbake i 1708 og det likte ikke franskmennen osv. osv. I alle fall har Lille vært fransk siden 1713.

På grunn av tilhørigheten til Flandern var fransk og nederlandsk sidestilt og det franske og nederlandske navnet er like gammel. Lille har et stort universitet overført fra Douai i 1808 og et av de viktigste kunstmuseer i Europa med flamske, nederlandske, franske og spanske mesterverk. Og alle er de vel verdt å se mens man venter på Tour de France toget.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.