Tour de Gourmet. Fra Givors til helvete med vin fra Côtes du Ventoux.

0
Mont Ventoux. Foto Chesné-Yves
Mont Ventoux. Foto Chesné-Yves

 Den 248 km. lange monster etappen fra Givors til Mont Ventoux vil ble et konstant angrep på den gule trøya.

Om ikke Sky klarer å hjelpe Froome bedre enn de har gjort på de siste etappene, så er ikke de to minuttene han har i ledelsen, mye verdt.

Givors og Côtes du Ventoux

venasque14590Givors  ligger 25 km. sør for Lyon og er en del av det som kalles stor Lyon.  Byen har alltid vært strategisk viktig, der den ligger akkurat der elvene Rhône og Giers møtes.  Givors har vært kjent for sine glassblåsere, men også for vinen fra muscat du Ventoux.  Et AOC fra 1973.

Vinene kan minne mye om vinen fra det sørlige Rhône og man bruker stort sett de samme druene som Grenache, Syrah og Mourvedre. Man kan også i et lite omfang bruke Cinsaut and Carignan.

Stilen på disse vinene varierer i henhold til deres encépagement ,det franske ordet for en bestemt kombinasjon av druetyper, og terroir som de kommer fra. Stilen er generelt  en av lettere, fruktig vin, noe som gjenspeiler den økte høyden over havet og det litt kjøligere mesoclimate som Ventoux skåningene gir.

Akkurat som med de fleste andre appellasjoner og  vinregioner i Frankrike, så har ogs Ventoux økt investeringene i området. Noe som har gitt høyre kvalitet på flere av vinene som kommer fra Côtes du Ventoux.

LB_r_dvin_flasker_M_163494cNoen av de vinene fra området som kan kjøpes på vinmonopolet er blant annet

Clos de Trias Rouge 2008. Varenummer: 5658101 til 170 kroner. Har en fin farge, dufter frukt og krydder. En god fruktig smak som passer, underlig nok, godt sammen med lam.

En annen fra området som virkelig er verdt å smake, er Dom. de l’Ausseil du Vent dans Les Plumes 2009.  Varenummer:1078801 til 180 kroner.

Fargen er nesten svart som natta. En kjøttfull og  konsentrert duft og smak. En nydelig lang ettersmak. Fruktig.300px-Muscat_grapes

Begge vinene passer fantastisk sammen med de lokale geitostene. Som man dessverre ikke kan kjøpe i Norge.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.