Tour de Gourmet. Vin fra Loire og Tarte Tatin.

15419703-laval-mayenne-pays-de-la-loire-france--ancient-buildings-and-bridge-on-the-river-at-eveningI dag går turen fra Tours til Saint-Amand-Montrond.

Fortsatt en etappe flat som en Tarte Tatin og som mest sannsynlig vil bli gjort opp av sprinterne. Forhåpentligvis uten flere skader og brudd.

Siden det meste sexy jeg kan si Saint-Amand-Montrond, er at det er frankrikets geografiske midtpunkt, vil jeg befatte meg med Loire en stund til

Mer om vin

UnknownEtter gårdagens etappe i Loire, har jeg fått noen mail om hva man kan spise til de forskjellige vinene i Loire dalen. Selvfølgelig vil disse svare bli rimelig generelle.

En klassiker er kombinasjonen med skalldyr og Muscadet Sur Lie. Også til østers fungere det glimrende. Til og i blåskjellsuppe med safran og til grillet fisk, er det, som en god bekjent sier, herrrrlig.

Tørr og en halvtørr Vouvray med sin milde sødme, paret med kamskjell og hummer, kan man aldri få nok av. En opplevelse alle skulle unne seg iallfall en gang i livet.  En Savennières, går til så mangt.  Fersk og røkt fisk, så vel som med hvitt kjøtt som kalv eller kylling.

Chinon, Bourgueil, St Nicolas de Bourgueil og Saumur Champigny  fungerer fantastisk bra sammen med grillet eller stekt kjøtt.  Prøv en av de fyldigere vinene sammen med lammelår. En nytelse.  De lettere vinen, litt avkjølt, er ideelle til en sommerlveld sammen med grillen..  Det beste med vin fra Anjou, Saumur og Touraine, er at de produsere et bredt spekter av hverdagsvin. Enten de er røde, hvite eller rosé, er det få bedre viner som man kan bruke som hverdagsvin uten å tømme bankkontoen helt.

Duftende Sauvignon Blanc viner fra Pouilly-Fumé, Sancerre, Quincy, Reuilly, Menetou-Salon og Touraine Sauvignon er nytelse sammen med lokale oster. Men, også sammen med sjømat og skalldyr mer generelt. Lentilles Vertes du Berry og grillet laks, uansett om du bruke hvit- eller rødvin, er en opplevelse som skapt for guder.

Endelig, til slutt,  de store, søte vinene fra Loire-dalen som er blant verdens beste. De kan nytes alene som en en aperitiff, eller etter et måltid. Men de er også fantastisk sammen med foie gras eller sammen med en dessertkake som Tarte Tatin, Den berømte eplekaken fra Loire-dalen. Så, derfor, her kommer oppskriften på Tarte Tatin. Denne oppskriften er beregnet på 4-6 personer. Akkurat passe til en flaske vin.

Ingredienser

Om du ikke vil kjøpe ferdig mørdeig , så bruk denne oppskriften.

  • 200 g mel
  • en klype salt
  • 100 g smør
  • 2 ss rømme eller crème fraîche

Fyll:

  • 4 epler, Granny Smith eller Golden Delicious er gode
  • 125 g sukker
  • 1 dl vann
  • 25 g smør
  • 1 egg

Vi begynner med å lage mørdeigen. Ha mel, salt og smør i en matprosessor og kjør den en kort stund. Ha i rømmen. Hvis du som meg, heller vil bruker hendene, så gni smøret inn i melet til det ligner grove brødsmuler. Ha i rømmen. Arbeid deigen med hendene. Pakk deigen i plastfolie og sett den i kjøleskapet i minst 30 minutter. Hvis du har dårlig tid kan deigen hvile 15 minutter i fryseren.

Forvarm ovnen til 200C.

p_tarte-tatin-reci_1625299cEplene.

Fjern kjernehusene, skrell dem og del de i fire deler. Har du ikke sånn kjernehusdimsfjerner, så skrell eplene først, del dem og så fjern kjernehusene. Det gjør ikke det minste at eplene blir brune. Det eneste du ikke skal gjøre, er å legge dem i vann.

Fyllet lager du i en steikepanne. Sørg nå for at det ikke er biff eller fiskekakerester i panna. Den skal være helt ren. Panna skal du ha inn i ovnen etterpå.

Ha sukker og vann i panna på lav til middels varme og rør til sukkeret løser seg opp. Øk varmen og kok til det begynner å karamellisere seg rundt kantene – det tar ca. 5 minutter. Ikke rør mer når sukkeret har kommet på kok, ellers vil det krystallisere seg. Når sukkeret blir gyllent må du kanskje svinge panna forsiktig for å jevne ut karamelliseringen.

Tilsett smøret og sving på panna igjen for å blande det inn. Dette er også bra for eventuelle armmuskler.  Ta panna av varmen. Legg eplebåtene i en sirkel rundt kanten og fortsett inn mot midten. Husk at terta blir snudd når den skal serveres. Eplene må dekke bunnen av formen fullstendig kanskje behøver et ekstra eple. Men, det ser du underveis.

8964931_sSett panna tilbake på plata og la den koke i ca. ti minutter til.

Nå tilbake til deigen. Kjevle den ut til en sirkel som er omtrent 2 cm større i diameter enn panna. Ta panna av varmen og legg deigen på toppen eplene. Bruk en skje eller gaffel til å brette rundt kanten. Pensle kaken med pisket egg og stikk noen hull i deigen, så dampen slipper ut. Ellers blir den kokt og ikke bakt.

Still den i ovnen i ca. 25 minutter eller til bakverket er vakkert gyllent og eplene kokt. Er du usikker, kan du sjekke med en bakepinne.

La kaken stå i panna noen minutter før du legger en tallerken over og snur den så kaka kommer ut. Vær rask. Bruk en tallerken med en liten kant så du får med den ekstra væske.

Server med pisket krem, is eller pisket krem med litt melis og kanel. Aller helst bland litt Calvados i.

9793301Hva drikker man til dette da? Hvorfor ikke en Brisebarre Vouvray Grande Réserve Moelleux 2009 med varenr. 9793301. Den koster knappe 200 kr og er vel ingen hverdagsvin. Men, passer glimrende til dette.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.