Juli, høysommer og nytt fra polet.

øl og humleDen femte juli  kom nyhetene på Vinmonopolet.

Normalt er det ikke store slipp i juli. Men, noen spennende nyheter er det jo. Først og fremst kommer det en del øl som det er verdt å ta en nærmere titt på. De jeg vil smake først og som virker mest spennende, er de norske fra Ægir og Haandbryggeriet..

UnknownOveraskende nok, lanserer Ægir hele fire nye øl. Man er vel ikke akkurat vant til at det kommer så mange nye øl på engang fra den kanten. Men, nå kommer de med  Bryggve Blonde, Siv Wit og Mai Helles Bock. I tillegg kommer samarbeidsølet Ævenue Collaboration Saison, som de har gjort sammen med det amerikanske Boulevard Brewing.

Haandbryggeriets Norse Porter, er en som jeg gleder meg veldig til å smake. Det kommer aldri noe som er dårlig fra Drammens bryggeriet.

Jeg smaker også gjerne de tre fra Flying Dog Brewery og tyskerne fra Hofbräu. De siste er klassiske, velbryggede tyske øl, som passer for oss som ikke søker seg til det ekstreme.

Vin i Juli.

sommervin
sommervin

På vinsiden er det hvitvin som dominerer. Naturlig nok, da vinmonopolets fokusområde for juli og august er sjømat.  Allikevel vil jeg begynne med å foreslå noen røde som er verdt å prøve seg på.

Siden Tour de Gourmet akkurat har beveget seg ut av Rhôn distriktet, så er Domaine d ´Andezon Vielles Vignes 2012 et godt kjøp. Tidligere årganger har vært veldig bra og denne koster bare 129 kroner.

Neste på lista er en italiener. Feudi di San Marzano Primitivo 2012 fra Puglia er en jeg virkelig er nysgjerrig på.  Den koster 109 kroner og jeg tror den kan være en god ledsager til blant annet lam.

Den siste rødvinen jeg vil foreslå, er en klassisk Rioja. Bodegas Muga Reserva 2009 kommer nå i en ny årgang. Er man svak for Rioja vin, så kan man ikke la være å legge 195 kroner for denne. En av de absolutt beste klassiske Rioja vinene man kan få.

Av hvitvin, er det mye snadder.  Jeg vil begynne med en tysker. På tross av at jeg mener man kun kan dyrke gulrøtter i Rheinhessen, så lærte vi i tysktimene på skolen at det finnes unntak. Et av disse unntakene, er den økologiske vinen Hirschhof Riesling Kirchspiel Spätlese Trocken 2011. Den kommer fra en av de bedre vinmarkene i Tyskland, Krichspiel, og vel  verdt å legge 165 kroner på.

90616dEn klassiker er Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2007 fra  Alsace. Etter min ringe mening en av de beste fra området, men, noe høyt priset med sine 355 kroner.

En virkelig løp og kjøp vin, kommer fra Frankrikes hage Loire. Paul Buisse Pouilly Fumé 2012 til 132 kroner er en herlig, frisk, sommerlig vin.

Vil du granske juli måneds lister, finner du de her:

Alle nyheter.

Basis og test nyheter

Nyheter i Bestilling

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.