En av Tysklands beste vinbønder heter Klaus Peter Keller og hele verden vil ha hans viner.

Altfor lenge har jeg vært stor i kjeften og hevdet at man kun får gulrøtter fra Rheinhessen. Men, det var før jeg ble kjent med vinene til Klaus Peter Keller fra Weingut Keller.

Weingut Keller.

Mennen i familien Keller
Mennen i familien Keller

Vinmarken Hubacker ved landsbyen Flörsheim-Dalsheim i Rheinhessen, har vært i familiens eie siden 1789. Rik på kalkholdig jordsmonn gir den de mest imponerende og mineralske, tørre Rieslinger. Familien har også en liten plott i Morstein som bare produserer rundt 1000 flasker årlig i tillegg til Kirchspiel som gir de slankeste vinene og Abtsterde hvor han eier 2,5 hektar av den totale størrelsen på fire.

Klaus Peter Keller og kona Julia, overtok gården i 2001 og i dag er det fire generasjoner som arbeider på gården. Men, det er Klaus Peter Keller som har gjort vinene kjent for verden.

Med sin bakgrunn fra det prestisjetunge ønologskolen i Geisenheim og sin ”gessele” vandring i Burgund, har han en solid bakgrunn for å lage vin. Og hvilke viner. Alt fra elegante, tørre og stramme rieslinger til de nydeligste dessertviner.

Noen av dem kan man finne på vinmonopolet og her er mine smaksnotater.

Keller Monsheim Silberberg Rislaner Auslese 2012

vonderfels2010En vin som er laget på den ikke særlig respekterte druen Rislaner. Men hva gjør vel det når vinen har en nydelige strågul farge, duften er blomster, fersken og med hint av sitrus. Nydelig fylde og en smak som følger duften og med en frisk og balansert syre kombinert med en lang finish. En fantastisk ettersmak som varer i det uendelige. Denne vinen kan drikkes nå, men kan også lagres de neste 30-35 årene.

Keller Nierstein Hipping R 2011

En elegant riesling med en lys strågul farge. Dufter av epler, sitrus og sommer. Smaken er fruktig med god mineralitet. En nydelig syre og en veldig god ettersmak som varer. Ankepunktet mot denne vinen er at den gjerne må bli på flasken noen år til.

Keller Riesling Trocken 2012

Ennå en vin som vil bli bedre med lagring. Men, den kan så absolutt nytes nå. Og den kan etter min ringe mening med fordel nytes sammen med sushi. Som de andre vinene fra Keller, har den en fin lys strågulfarge. En deilig duft av blomster, fersken og honning. Nydelig fyldig frukt i smaken og virkelig godt balansert mellom sødme og syre. Ettersmaken er nydelig fruktig lang. Kan gjerne lagres i fem, seks år til.

abtse2009Keller Riesling Von der Fels Trocken 2012

En vin jeg tror er laget på druer fra unge stokker, men jeg er ikke sikker. En så absolutt elegant vin med en middels gulgrønn farge. En ung, blomstrete duft med hint av fersken og sitrus. Nydelig syre og en veldig god konsentrasjon på smak. En lang ettersmak med en tørr finish. Nydelig vin som gir mye kvalitet for pengene. Drikk nå de neste seks, sju årene. Også en vin som passer til sushi men jeg er rimelig sikker på at den danser bra sammen med fet fisk.

Jeg behøver vel ikke å si at alle disse vinene er virkelig «løp og kjøp» vin?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.