Sommeren er høysesong for uformelle festligheter. I mai og juni er det like kort mellom de hyggelige anledningene som mellom boblene i en flaske sprudlevann. Tapasen er både norsk og spansk og før påsken har blitt pinse sitter grillosen i klærne. Her får du gode vintips som passer alle sesongens ulike sammenkomster.

Av Annette Storm.

Vår og forsommer betyr mange festdager. Uansett om de er spontane eller planlagt skaper det god stemning med sprudlevann til velkomst. Det skal være upretensiøst og gøy med bobler som moscato, cremant eller prosecco.

cremantGlem heller ikke roséviner, friske hvitviner og fruktige rødviner som matcher maten på de lyse dagene. Slike viner har friskheten og lettheten til en hvitvin og fruktigheten og strukturen fra en rødvin. Det er som skapt for sommersmakene.

Det handler ikke bare om drikke, vi kler oss lyst og lett og spiser likeså. Tapasen er fortsatt favoritt men lag den like gjerne norsk som spansk, med inspirasjon fra den nordiske naturen. Og glem ikke grillen. Den er den beste sommervennen for de late dagene.

Gjør det enkelt og finn noen gode vinfavoritter som passer med asparges og spekeskinke, reker, røkelaks og rømme, lyse kjøttretter, grillmat i alle format og ikke minst salater med mye godt i. De norske jordbærene må også nevnes. Har du et lite utvalg vinflasker på kjøl drar du i land de spontane samlingene med stil.

Her under finner du syv viner som passer med alle sommersmakene:

Kremen av bobler:

Crémant de Bourgogne Charme Blanc de Blancs Extra Brut 2011

Dette er superbobler laget på tradisjonell metode. Vinen er elegant og mineralsk med fin fylde og passer perfekt til sjømat, skjell og spekemat. For å sette stemningen høyt når serveringen er enkel: Dekk med cremant og pølser i lompe for eksempel på 17.mai!

Det uformelle sprudlevannet

proJeio Prosecco DOC Brut

Dette er feststemt drikke som ikke trenger noen anledning. Jeio er frisk og fruktig med deilige bobler. Like god til sommerfesten og tapas som til den spontane tirsdagssamlingen. Vil du ha variasjon så lag den Venezianske klassikeren Mimosa: Ta litt ferskpresset appelsinjuice i et glass og topp det med Jeio og vips har du en sommerfrisk drink som til og med har moderat med alkohol. For å lage Bellini bytter du ut appelsinjuicen med litt godt most fersken.

Sommerlig allrounder

Tariquet Classic 2013

Dette er ikke en klassiker for ingenting. Her finner du duft og smak av grønne epler, tropisk frukt og sitrus med hint av urter. Fruktig og frisk som den er, er den super til salater, sjømat, sushi, reker og ikke minst til ost som chèvre. Med sin tørre stil og moderate alkohol er den også lav på kalorier – noe som kanskje er bra når bikinisesongen nærmer seg? Finnes også i halvflaske på de fleste pol – så er du sikker på hvor mye du har fått i deg.

Rosevinen for begynnere

Tariquet le Rosé de Pressée 2013

pinnroseEn lys og lettdrikkelig rosé er perfekt i solen. Denne er lett og fast laget på en miks av druene tannat, merlot, cabernet og syrah. Med duft og smak av røde hagebær, sitrus og friske urter er denne også et godt følge til mat. Prøv for eksempel til kylling, grillet kjøtt eller fisk og grønnsaker.

Carpaccio-rose

Cerasuolo Montepulciano D’Abruzzo 2013

Dette er en noe kraftigere, og fyldigere rosé som gjerne kan få følge av mat. Den lukter og smaker av kirsebærsyrlig frukt med innslag av både røde og mørke bær. Lett urtepreg mot slutten. Den vil egne seg godt til mat med mye smak som carpaccio av tunfisk, kalv eller okse, kyllingretter, tapas og salat med mye godt i.

Grillfiesta! Spansk stemningsskaper

Fiesta de Azul y Garanza 2012

Denne økologiske spanjolen er grillingen og sommerfestens beste venn. Den har duft og smak av modne moreller, solbær og bringebær kombinert med et friskt innslag av pepper og urter. Det er en skikkelig sjarmør som med sin blide, fruktige stil og moderate tanniner er god til all salgs tapas, grillmat og andre retter av kjøtt og fugl. Lett og sommerlig som den er kan den gjerne kan drikkes lett avkjølt.

17maiLyserosa Jordbærbobler

Innocent Bystander Moscato 2013 75 cl, kr 119,90, BU, varenr. 117901

Innocent Bystander, Yarra Valley, Australia

Dette er en nykommer på boblehimmelen. Det er en musserende moscato med en frisk, sødmefull lukt og smak av jordbær og bringebær og kanskje litt fersken og rabarbra. Som skapt for norske jordbær og andre sommerbær eller med fruktdesserter og kakebord med friske innslag.Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.