Gamlebyen Lyon

På mange måter kan man si at Rhône er et Frankrike i miniatyr. I løpet av en biltur på knappe tre timer, endrer klimaet og landskapet i dalen seg fra det milde i sør til det ville og dramatiske i nord. Og på den måten kan man dele Rhône i en nordlig og sørlig del.

Vil man følge elva Rhône fra nord til sør, bør man starte i Lyon. Bruk først et par dager i Lyon, for det er en by som har alt. Uansett om man liker historie, kultur eller vin og mat. Det var romerne som grunnla Lyon i år f.kr 43 og ga byen det keltiske navnet Lugdunum. Vi som elsket Astrix vet at den ble hovedstaden i regionen Gallia. Det som finnes igjen etter romerne i dag, er det romerske teateret i Fourvièreåsen, bygd i to faser: 15 f.Kr. og på 200-tallet, med plass til 10 000 mennesker. Rett i nærheten ligger det mindre Odeonteateret med 3 000 plasser.

Amfiteater, Lyon
Amfiteater, Lyon

Etter romertiden gikk Lyon litt i glemmeboken, selv om det ble bygd noen imponerende byggverk i tidlig middelalder. For eksempel den imponerende Église Saint-Jean-Baptiste-et-Saint-Étienne katedralen.

På 1400 tallet ble byen kjent som bankbyen og for sine eminente silkevevere. I gamlebyen med de tre kvartalene Saint Jean, Saint Paul og Saint Georges kan man fortsatt se de fantastiske husene og den enorme rikdommen som ble skapt i Lyon på den tiden.

I dag…

I dag så er Lyon bedre kjent som porten til Rhône og som hele verdens gourmethovedstad. Det er bare å droppe innom den berømte mathallen Les Halles de Paul Bocuse oppkalt etter den berømte kokken Paul Bocuse, og få syn for segn. Forøvrig samme mann som er grunnlegger av Bocuse d’Or, VM i kokkekunst. En konkurranse som gir gode assosiasjoner for mange nordmenn. Det er nemlig her norske stjernekokker har vunnet mang en pris.

Reise langs elva.

vinmarker-rhoneFortsetter man videre ned langs med elva, så kan man oppleve et utall vingårder. I nord er dalen smal. Og her blåser ofte den kraftige Mistralvinden fra nord. Snubler du på toppen av en vinmark, stopper du ikke før du havner helt i bunnen av de stupbratte skråningene. Her finner man de kjente vinområdene som Côte Rôtie, Condrieu og Saint-Joseph som ligger pent på rekke langs vestbredden av Rhôneelven. Er du i Saint-Joseph, besøk gjerne Domaine André Perret. Klassiske viner fra området og som er en nytelse for en billig penge.

30698366 - harvesting grapes black grapes and colorful leaves Druene som brukes i den nordlige delen, er Syrah og de grønne Viognier og Marsanne. Noe som gir  viner og kvaliteter som er så gode at man lurer på om det er noen vits å gå videre. Men det er det, for Rhônedalen slutter aldri å overraske.

Vennlige Sør-Rhône

Det sørlige Rhône er mitt landskap. Her er landskapet mildere, mindre dramatisk og værforholdene mindre ekstreme. Sør for byen Montélimar blir dalen flatere og videre, før den til slutt åpner seg mot Middelhavet. Noe som påvirker klimaet i stor grad og gjøre livet enklere å leve. Sør-Rhône er varmere, druemangfoldet større og spennet mellom kvalitetene bredere. Grenache er viktigst, men også Mourvèdre, Syrah, Cinsaut og Carignan dyrkes det mye av. Rødvin er viktigst, men det lages også rosé- og hvit vin.

Ch. le Nerhe
Ch. le Nerhe

Châteauneuf du Pape er kongen eller skal vi si paven her, etterfulgt av Gigondas. Man finner Côtes du Rhône-viner med kommunenavn på etiketten. For rosévin er appellasjonen Tavel viktig. Brorparten av vinen som lages i sør er likevel av relativt enkel kvalitet. Men enkel kvalitet kan man ikke si om vinen på Château la Nerthe. Etter min ringe meningen Frankrikes vakreste slott.  Selv om mange vil protestere, så synes jeg de lager blant de absolutt beste røde Châteauneuf du Pape vinene. Og akkurat som Rhône er vel verd et besøk, kan man si det samme om Château la Nerthe.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.