Hvilken øl-elsker er det som ikke på et eller annet tidspunkt har drømt om å få øl i krana hjemme på kjøkkenet?

I Brügge åpner man kranene for det nye øl-røret nå i september. Det er bryggeriet De Halve Maan som har lagt det tre kilometer lange øl-røret under byens gater og kanaler.

Eventyrlig eller en vits.

Selv om prosjektet høres eventyrlig ut, eller helt urealistisk og som en stor vits som borgermesteren i Brügge sa, så er det økonomisk vel fundert. Det lille bryggeriet De Halve Maan har de siste årene vokst så mye at det ikke lenger var plass til flasketapperiet i det femhundre år gamle brygghuset. Så de bygget de et nytt tapperi tre kilometer utenfor sentrum av den gamle middelalderbyen.  Xavier Vanneste, sjette generasjon bryggerimester på De Halve Maan, mente det var mye mer urealistisk å skulle kjøre mellom fem og seks tankbiler daglig i gjennom sentrum av den gamle byen fra bryggeriet til tapperiet. Men han hadde ikke noen lyst til å flytte bryggingen av øl fra det femhundre år gamle bryggeriet. Så derfor begynte han å planlegge øl-røret for fire år siden.

Ikke vanskelig.

Bier-Pipeline-fuer-BrueggeTeknisk sett, er det ikke vanskeligere å legget et øl-rør enn vannrør, forteller Xavier Vanneste til den tyske avisen Die Welt. Rørene er av en spesiell type hard plast som kan både renses og desinfiseres. De ligger på mellom 2 til 34 meter under jorden. Og som når man legger nye vannrør, så ble de presset igjennom jordsmonnet. Og det var bare på to steder at det måtte grave for å kunne plassere rørene. Og fra september vil det flyte 4000 liter øl i timen for å fylle 12.000 flasker.

Borgemesteren har vært nødt til å spise ordene sine og er i dag betydelig mer entusiastisk. Med den oppmerksomheten øl-røret har fått, regner han med at de skal få ennå flere turister enn de seks millionene som besøker byen årlig. «Byen vår ser kanskje ut som et museum, men vi må jo kunne jobbe og leve her også.»

Crowdfunding

Det var ikke bare borgemesteren som var entusiastisk. Også innbyggerne i Brügge elsket prosjektet. Det var mange som veldig gjerne ville kobles til røret. Derfor ble deler av prosjektet finansiert med Crowdfunding. Og motytelsen var selvfølgelig øl. Alt etter som hvor mye de bidro med. Det høyest bidraget var på 7500 euro. Og bidragsyteren får, dessverre ikke en egen kran hjemme i kjøkkenet for det ikke er teknisk mulig, men en flaske Sorte «Brugse Zot» og  «Straffe Hendrik» resten av livet. Og sånn går nå dagene i den lille byen Brügge med verdens lengste pipeline for øl.

Du kan lese mer om bryggeriet her 

Kilde: Die Welt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.